Almanca’da "nun" ve "jetzt" kelimeleri... Ah, bu ikili var ya, kaç kişinin uykusunu kaçırdı, kaç sınava mal oldu, düşün bir! Yıllarca Almanya’da yaşayıp hem sokakta hem de üniversite koridorlarında Almanca’nın her tonunu solumuş biri olarak, bu kafa karışıklığını çok iyi anlıyorum. Gel şimdi, bir kahve ısmarladım sana, oturalım da bu "nun" ve "jetzt" ikilisini bir güzel ayıralım, püf noktalarıyla aklına kazıyalım.
### Temel Fark ve Mantık
Şimdi bak abi, olayın özü aslında çok basit: "jetzt" tamamen anlık, şimdiki zamana odaklı bir kelimedir; bir zaman zarfıdır, saatin tik tak ettiği o mevcut anı işaret eder. Direkt olarak "şu an", "hemen şimdi" demektir. Öte yandan, "nun" ise daha çok bir mantıksal geçişi, bir sonucu, bir durumu veya bir önceki eylemin ardından gelen yeni bir aşamayı belirtir. Yani "jetzt" bize "ne zaman?" sorusunun cevabını verirken, "nun" daha çok "peki şimdi ne oldu?", "bundan sonra ne geliyor?" ya da "madem öyle, şimdi..." gibi bir durumu ifade eder. "Nun" kelimesi, çoğu zaman bir önceki cümlenin veya durumun bir devamı, bir neticesi olarak karşımıza çıkar; yani bir bağlam içinde bir "geçiş" kelimesidir. Düşün bir, "jetzt" tek başına bir yumruk gibi tokadı basar, "şimdi!" der. "Nun" ise daha çok, "madem bu böyle, o zaman şimdi..." diye bir köprü kurar.
### Kullanım Senaryoları ve Tablo
Şimdi gelelim bu ikilinin hangi durumlarda sahneye çıktığına. "Jetzt" dediğimizde, aklına direkt olarak saatin saniyesi gelsin. O an ne yapıyorsun, ne oluyor, ne bitiyor... tamamen bu. Ama "nun" dediğimizde, biraz daha geriye dönüp bir önceki cümleye, bir önceki duruma bakman lazım. Orada bir sebep-sonuç ilişkisi, bir durum değişikliği veya bir çıkarım vardır. Mesela, "jetzt" ile "şu an buradayım" derken, "nun" ile "madem ki buradayım, o zaman şimdi şunu yapabiliriz" dersin.
"Jetzt" örnekleri:
* Präsens: *Ich lerne jetzt Deutsch.* (Şu an Almanca öğreniyorum.) – Direkt olarak
Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:
• Almanca "fühlen vs. spüren" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "backen vs. kochen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "der Knäuel vs. das Knäuel" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "glauben vs. vertrauen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "schreiben vs. notieren" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
<-- AlmancaForum -->
Moderatör tarafında düzenlendi: