Neler yeni

Almanca "schreiben vs. notieren" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

almanca-schreiben-vs-notieren-nedir-nasil-ayirt-edilir.jpg

Almanca "schreiben vs. notieren" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

Temel Fark ve Mantık
Almanca'da "schreiben" ve "notieren" kelimeleri, yazma eylemini tanımlasa da, içerik ve bağlam açısından önemli farklılıklar taşır. "Schreiben", genel anlamda yazma eylemini ifade eder ve bir metin oluşturma, hikâye yazma veya mektup yazmak gibi geniş bir yelpazeyi kapsar. Öte yandan "notieren", daha spesifik bir anlam taşır ve genellikle kaydetme, not alma veya hatırlatma amacıyla yazmayı ifade eder. Yani, "schreiben" daha geniş ve yaratıcı bir ifade iken, "notieren" belirli bir bilgi veya düşünceyi kaydetmeye yönelik bir eylemdir.

Kullanım Senaryoları ve Tablo
Bu iki terimin kullanımı, bağlama bağlı olarak değişir. Eğer bir düşünceyi ya da yaratıcı bir metni kağıda döküyorsanız, "schreiben" tercih edilmelidir. Ancak ders sırasında öğretmenin söylediği önemli bilgileri yazıyorsanız, "notieren" daha uygun bir seçimdir. İşte basit bir karşılaştırma tablosu:

| Kullanım Durumu | "schreiben" (yazmak) | "notieren" (not almak) |
|-----------------------------|---------------------------------|----------------------------------|
| Yaratıcı Metin Yazma | Evet (hikâye, şiir) | Hayır |
| Bilgi Kaydetme | Hayır | Evet |
| Günlük Tutma | Evet | Hayır |
| Önemli Noktaları Yazma | Hayır | Evet |

Örneğin, "Ich schreibe einen Brief." (Bir mektup yazıyorum.) cümlesinde "schreiben" uygunken, "Ich notiere mir die wichtigsten Punkte." (En önemli noktaları not alıyorum.) cümlesinde "notieren" tercih edilmelidir.

Hata Avcısı ve Püf Noktaları
Alman dilinde "schreiben" ve "notieren" kelimelerini karıştırmak oldukça yaygındır. En sık yapılan hata, özellikle dersler veya toplantılar gibi durumlarda "schreiben" kelimesini kullanmaktır. Bak şimdi abi, burada olay aslında şu; eğer bir not alıyorsan, bu bilgiye hızlıca ulaşmak istiyorsun, dolayısıyla "notieren" demen gerekiyor. "Ich schreibe die wichtigsten Punkte." (En önemli noktaları yazıyorum.) yerine "Ich notiere die wichtigsten Punkte." demek çok daha doğru.

Bunun yanı sıra, "schreiben" kelimesinin geçmiş zaman kullanımında "Ich schrieb einen Brief." (Bir mektup yazdım.) gibi cümleler kurarken dikkatli olmak gerek. "Notieren" ise "Ich habe die Daten notiert." (Verileri not aldım.) şeklinde kullanılır. Eşek köprüsü gibi bir kodlama yöntemi kullanarak akılda kalıcı hale getirebiliriz: "Notieren" kelimesindeki "not" kısmı, "not almak" anlamını çağrıştırır. Yani önemli bilgileri kağıda dökmek için "notieren" derken, daha yaratıcı veya kapsamlı bir şey yazıyorsak "schreiben" deriz.

Ayırt edici bir soru olarak kendinize şunu sorabilirsiniz: "Benim yazmam gereken şey, sadece bir not mu, yoksa bir metin mi?" Bu sorunun cevabı, hangi kelimeyi kullanacağınızı belirleyecektir.

Siz en çok hangi ikiliyi karıştırıyorsunuz? Aşağıya yazın, bir sonraki yazıda onu çözelim 👇

Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:

Almanca "verbrauchen vs. verschwenden" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "arbeiten vs. jobben" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "drücken vs. ausdrucken" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "folgen vs. verfolgen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "hassen vs. verabscheuen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

<-- AlmancaForum -->

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst Alt