Neler yeni

Almanca "stellen vs. stehen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

fal_69a582d917ea0.jpg

**Temel Fark ve Mantık**
"Stellen" ve "stehen" arasındaki farkı anlamak aslında çok basit. Düşün, "stellen" bir şeyi dikine koyma eylemi, yani "yerleştirmek" demek. "Stehen" ise bir şeyin zaten dikine durduğunu ifade eder, yani "durmak". "Stellen" aktif bir hareket, "stehen" ise pasif bir durum... İşte bu kadar!

**Kullanım Senaryoları ve Tablo**
Hangi durumda hangi kelimeyi kullanacağımızı anlamak için senaryolar üzerinden gidelim. Örneğin, "Ben kitabı rafa koyuyorum" dediğinde, "stellen" kullanılır: "Ich stelle das Buch ins Regal." Ama "Kitap rafta duruyor" dediğinde, "stehen" devreye girer: "Das Buch steht im Regal." İşte bu ikisi arasındaki farkı böylece anladık mı?

| Kavram | Tanım |
|------------|--------------------|
| Stellen | Yerleştirmek |
| Stehen | Durmak |

**Hata Avcısı ve Püf Noktaları**
Vallahi, en yaygın hatalardan biri, "stellen" ve "stehen" kelimelerini birbirinin yerine kullanmak. Bak şimdi abi, burada olay aslında şu: "Ich stehe den Tisch" demek yanlış çünkü masa kendi kendine durmaz, onu biri koyar! Doğrusu: "Ich stelle den Tisch." Hataları önlemek için küçük bir "eselbrücke" verelim: "Stellen" = "Şeyleri sevk etmek", "Stehen" = "Şeyler sakin." Şimdi birkaç örnek cümleyle beynimize kazıyalım:

Örnekler:
- "Ich stelle die Vase auf den Tisch." (Vazoyu masaya koyuyorum.)
- "Der Hund steht im Garten." (Köpek bahçede duruyor.)
- "Wir stellten die Stühle an die Wand." (Sandalye duvara koyduk.)

Zaman Makinesi:
- Präsens: "Ich stelle das Buch auf den Tisch." (Kitabı masaya koyuyorum.)
- Perfekt: "Ich habe das Buch auf den Tisch gestellt." (Kitabı masaya koydum.)
- Präteritum: "Ich stellte das Buch auf den Tisch." (Kitabı masaya koydum.)

Ayırt Edici Soru: "Bu cümledeki eylem aktif mi, pasif mi?" İşte bu soruyu kendine sorarak her seferinde doğru kelimeyi bulabilirsin!

Hadi şimdi sen de anlat bakalım, hangi kelime çiftini karıştırıyorsun? Aşağıya yaz, bir sonraki yazıda onu çözelim 👇

===

Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:

Almanca "empfehlen vs. raten" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "erkennen vs. anerkennen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "sprechen vs. reden" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "schauen vs. gucken" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "setzen vs. sitzen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

<-- AlmancaForum -->

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst Alt