Neler yeni

Almanca "Spam" ve "Reklam" Engelleme Talebi Nasıl Yapılır?

fal_69b24b351a970.jpg

Kalıbın Mantığı ve Doğuşu
Almanca'da "Spam" ve "Reklam" engelleme taleplerinde kullanacağımız kalıp, dilin hem resmi hem de günlük kullanımlarında yer buluyor. "Ich möchte keine Werbung mehr erhalten" (Artık reklam almak istemiyorum) gibi basit ama etkili bir cümleyle başlayabiliriz. Burada önemli olan, "möchte" fiiliyle dile getirilen nazik ama net bir istek. Perfekt zamanında ise "Ich habe keine Werbung mehr erhalten wollen" diyerek geçmişteki bir talebimizi vurgulayabiliriz. Almancanın bu esnek yapısı, günlük hayatta işimize yarayacak birçok senaryoda işimizi kolaylaştırır...

Günlük Hayattan Senaryolar
Düşün bir, e-posta kutun dolup taşıyor ve artık istemiyorsun. İşte tam bu noktada devreye "Ich möchte keine Werbung mehr erhalten" giriyor. Valla, bu cümle sıkıcı e-posta bombardımanına karşı bir kalkan gibi. Patronuna yazarken "Möchten Sie bitte keine Werbung mehr senden?" (Lütfen artık reklam göndermeyin) diye nazikçe ifade ederken, kankana "Hey, ich möchte keine Werbung mehr, kannst du das stoppen?" diyebilirsin. Her iki durumda da istek net ve anlaşılır. Bir de gelecek zaman örneği verelim: "Ich werde keine Werbung mehr erhalten wollen." (Gelecekte artık reklam almak istemeyeceğim.) İşin püf noktası, cümlelerin zaman ve duruma göre şekillendirilmesi...

Kültürel Püf Noktaları ve Nüanslar
Abi bak şimdi, Almanca'da bu tür istek ifadeleri kullanırken sık yapılan bir hata var: "Ich will keine Werbung" demek. Bu, biraz daha kaba kaçıyor. Almancada "möchte" ve "wollen" arasındaki ince çizgi, birinin kibar bir istek, diğerinin ise daha direkt bir emir gibi algılanmasına neden oluyor. O yüzden özellikle resmi yazışmalarda "möchte" tercih etmeliyiz. "Ich will" derken verilen mesajın kaba algılanabileceğini unutma. Şimdi, kardeş ifadelere bakalım: "Ich habe keine Lust auf Werbung" (Reklam almak istemiyorum) daha samimi bir arkadaş ortamında kullanılabilir, ama bu da biraz "Almancı" durabilir. "Bitte keine Werbung mehr schicken" (Lütfen artık reklam göndermeyin) ise daha nötr ve resmi bir ifade. Hangisi daha uygun, tamamen duruma bağlı ama günlük hayatta "möchte" ile yapılan ifadeler daha yumuşak ve kabul edilebilir...

Siz bu deyimi ilk duyduğunuzda ne anlamıştınız? Komik bir anınız varsa dökülün bakalım 👇

Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:

Almanca "Acıktım" Demenin 10 Farklı (Argo Ve Kibar) Yolu
Almanca "Görev Dağılımı Yapalım" Nasıl Denir?
Almanca "Boş Boş Konuşma" Anlamına Gelen Günlük İfadeler
Almanca "İş Sözleşmemi Feshetmek İstiyorum" Nasıl Denir?
Almanca "Yarın İzin Alabilir miyim?" Talep Cümleleri

<-- AlmancaForum -->

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst Alt