Almanca "sich beziehen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca dilinde sık sık karşılaştığımız kalıplardan biri olan "sich beziehen", kelime anlamıyla "kendini bir şeye dayandırmak" veya "bir şeyle ilgili olmak" anlamına gelir. Ancak bu kalıbın kullanımı, bağlamına göre değişiklik gösterebilir. "Sich beziehen" kelimesinin kökeni, aslında bir şeyin referansını almak veya bir şey hakkında bilgi edinmekle ilişkilidir. Yani, bir konuda görüş belirtirken, o konuya dair bir temel oluşturmaktır. Almanca konuşanların günlük yaşamlarında bu kalıbı nasıl kullanacaklarını anlamaları için, biraz derine inmekte fayda var.
Günlük hayatta "sich beziehen" kalıbını pek çok farklı senaryoda görebiliriz. Mesela, bir arkadaşınızla sohbet ederken ona "Ich beziehe mich auf den Artikel, den ich gelesen habe." (Okuduğum makaleye atıfta bulunuyorum.) diyebilirsiniz. Burada, belirli bir bilgiye referans veriyorsunuz. Ayrıca, bir iş toplantısında "Ich beziehe mich auf die vorherige Diskussion." (Önceki tartışmaya atıfta bulunuyorum.) diyerek, daha önce bahsedilen bir konuyu gündeme getirebilirsiniz. Hatta, geçmişte bir olaydan bahsederken "Ich habe mich auf die Aussagen des Zeugen bezogen." (Tanığın ifadelerine atıfta bulundum.) şeklinde de kullanabilirsiniz. Gelecekte bir şeyin referansını alırken ise "Ich werde mich auf die neuen Daten beziehen." (Yeni verilere atıfta bulunacağım.) diyerek, planlarınızı net bir şekilde belirtebilirsiniz.
Şimdi gelelim bu kalıbın kültürel püf noktalarına… Almanya’da "sich beziehen" kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı nüanslar var. Öncelikle, resmi ve samimi kullanım farkını bilmek önemli. Patronunuza hitap ederken "Sie" ile "Ich beziehe mich auf Ihre Anmerkungen." (Yorumlarınıza atıfta bulunuyorum.) demeniz daha uygunken, arkadaşınıza "Du, ich beziehe mich auf das, was du gesagt hast." (Kanka, senin söylediğine atıfta bulunuyorum.) demeniz yeterli. Burada "du" ve "sie" kullanımı, ilişkideki samimiyeti yansıtır. Ayrıca, bu kalıbı kullanırken dikkat edilmesi gereken yaygın bir hata var: "Ich beziehe mich auf..." ifadesini yanlışlıkla "Ich beziehe mich für..." şeklinde kullanmak. Abi bak şimdi, bu yanlış çünkü "für" bir şeyin lehine olmayı ifade eder, oysa "sich beziehen" bir atıfta bulunmayı gerektirir. Bunu aklınızda tutun. Son olarak, "sich beziehen" kalıbına benzer ifadeler arasında "sich beziehen auf" en yaygın olanıdır. Bunun dışında "sich verlassen auf" (bir şeye güvenmek) veya "sich stützen auf" (bir şeye dayanmak) kullanımlarını da görebilirsiniz. Ancak "sich beziehen", günlük dilde daha çok tercih edilen ve daha "Almancı" bir ifade gibi durur.
Siz bu kalıbı ilk duyduğunuzda ne anlamıştınız? Komik bir anınız varsa dökülün bakalım
Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:
• Almanca "sich anmelden" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
• Almanca "aufklären" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
• Almanca "leihen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
• Almanca "beglückwünschen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
• Almanca "hinweisen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
<-- AlmancaForum -->
Moderatör tarafında düzenlendi: