Almanca’da "sich ärgern" denince, çoğu zaman aklımıza sadece "kızmak" ya da "sinirlenmek" gelir, değil mi? Ama aslında bu kalıp, bizim Türkçedeki "canı sıkılmak", "darlanmak", hatta bazen "bozulmak" gibi çok daha geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Valla, Almanya’da 15 yıl yaşamış ve bu dilin her köşesini dönmüş biri olarak söyleyeyim, bu fiil, Almancanın o kendine has refleksif yapısını ve Almanların duygusal tepkilerini anlamak için müthiş bir anahtar. Hadi gel, bir kahve içimi sohbet edelim, "sich ärgern"in tüm püf noktalarını masaya yatıralım.
### Kalıbın Mantığı ve Doğuşu
Şimdi abi bak, "sich ärgern" aslında kendi kendine kızmak, bir şeyler yüzünden rahatsız olmak demek. Bu "sich" var ya, o olayın senin üzerinde yarattığı etkiyi vurguluyor. Yani sen pasif bir alıcı gibisin, dışarıdan gelen bir durum seni rahatsız ediyor. Teknik terimle konuşursak, bu bir refleksif fiil ve neredeyse her zaman "über + Akkusativ" ile kullanılır. Yani "bir şey HAKKINDA" sinirleniyorsun. Düşün bir, trafikte kalıyorsun ve kendi kendine mırıldanıyorsun: "Ich ärgere mich über den Stau." Kimseyi aktif olarak kızdırmıyorsun, sadece durum seni rahatsız ediyor... Bu fiilin özünde, bir durumun kişiyi içten içe rahatsız etmesi var.
### Günlük Hayattan Senaryolar
Bu kalıp, günlük konuşmalarda o kadar sık karşımıza çıkar ki, öğrenmemek olmaz. Mesela, en basitinden bir arkadaşınla buluşacaksın ama o geç kalıyor. Ne dersin? "Ich ärgere mich, dass du schon wieder zu spät bist!" (Yine geç kaldığın için sinirleniyorum/canım sıkılıyor!) Gördün mü, Präsens’te nasıl da cuk oturdu. Ya da düşün bir, geçmişte bir hata yapmışsın ve hala aklına geldikçe canın sıkılıyor. O zaman Perfekt devreye girer: "Ich habe mich damals so sehr über meine Entscheidung geärgert." (O zamanlar kararıma çok kızmıştım/canım sıkılmıştı.) Präteritum’da ise hikaye anlatırken kullanırız: "Als der Zug Verspätung hatte, ärgerte ich mich sehr." (Tren gecikince çok sinirlenmiştim.) Peki ya gelecek? "Wenn ich diese Prüfung nicht
Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:
• Almanca "kennen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
• Almanca "glauben" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
• Almanca "Unterbesetzt" Nedir, Ne Anlama Gelir?
• Almanca "gelten" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
• Almanca Fiiler Ve Türkçe Anlamları
<-- AlmancaForum -->
Moderatör tarafında düzenlendi: