Almanca "Note vs. Zensur" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Temel Fark ve Mantık
Almanca'da "Note" ve "Zensur" terimleri, görünüşte benzer bir bağlamda kullanılsa da, aslında oldukça farklı anlamlara gelirler. "Note", genel anlamda bir değerlendirme veya not sistemini ifade eder. Yani bir öğrencinin başarısını ölçmek için verilen sayısal veya harfsel puandır. Öte yandan "Zensur", daha çok bir tür sansür veya kısıtlama anlamına gelir; bu da bir şeyin kabul edilmediği veya onaylanmadığı durumları ifade eder. Kısacası, "Note" bir başarı ölçümüdür, "Zensur" ise bir tür engel veya kısıtlamadır.
Kullanım Senaryoları ve Tablo
"Note" ve "Zensur" terimleri, eğitimsel bağlamda sıkça kullanılır. Örneğin, öğretmenler öğrencilerine "Note" verirken değerlendirme yaparken, "Zensur" kavramı genellikle bir öğrencinin başarısız olduğu veya belirli bir standartı karşılayamadığı durumlarda ortaya çıkar. Aşağıdaki tablo, bu iki terimin kullanım alanlarını net bir şekilde göstermektedir:
| Terim | Anlamı | Kullanım Alanı |
|---------|---------------------------------------------|-----------------------------------------|
| Note | Başarı ölçümü (not) | Sınavlar, ödevler, genel değerlendirme |
| Zensur | Sansür veya kısıtlama | Öğrenci başarısızlığı, değerlendirme |
Örnek olarak, bir öğrencinin matematik sınavından aldığı 4, "Note" olarak ifade edilirken, sınıfta kalması "Zensur" olarak değerlendirilir. Yani, bir öğrenci 5 ve üzeri bir not aldığında başarılı sayılırken, 4 ve altında kalan durumlar "Zensur" anlamına gelebilir.
Hata Avcısı ve Püf Noktaları
Almanca öğrenenlerin sıkça karşılaştığı bir hata, "Note" ve "Zensur" terimlerini birbirlerinin yerine kullanmaktır. Bak şimdi abi, burada olay aslında şu; "Note" bir başarıyı ifade ederken, "Zensur" o başarıya ulaşamayan bir durumu ifade eder. Örneğin, "Ich habe eine gute Note bekommen" (İyi bir not aldım) cümlesinde "Note" doğru kullanılmıştır. Ama "Ich habe eine Zensur bekommen" (Bir sansür aldım) cümlesi, bir tür başarısızlık veya kısıtlamayı ifade eder ve yanlış bir bağlamda kullanılmış olur.
Eselbrücke olarak akılda kalması için "Note" kelimesini "not almış" gibi düşünün; yani başarılı olduğunuzda bir "not" alıyorsunuz. "Zensur" ise "zayıf" ile ilişkilendirilir, yani bir şeyin onaylanmadığı veya kabul edilmediği durumlarla. Örnek cümleler üzerinden de durumu netleştirelim:
- Note: "Ich habe in der Prüfung eine 1 bekommen." (Sınavdan 1 aldım.)
- Zensur: "Die Zensur in Mathe war zu niedrig." (Matematikteki notum çok düşüktü.)
- Note: "Er hat eine gute Note in Geschichte." (Tarih dersinden iyi bir not aldı.)
- Zensur: "Die Zensur war sehr hart." (Not çok sertti.)
- Note: "Meine Note ist besser geworden." (Notum daha iyi oldu.)
Zaman makinesiyle bakacak olursak:
- Präsens: "Ich bekomme oft gute Noten." (Sıkça iyi notlar alıyorum.)
- Perfekt: "Wir haben eine Zensur erhalten." (Bir sansür aldık.)
- Präteritum: "Er bekam eine schlechte Note." (O, kötü bir not aldı.)
Son olarak, kendinize şu soruyu sorun: "Bu durumda hangi terimi kullanmalıyım?" Bu pratik soru, iki terim arasındaki farkı daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.
Hadi sen de gel, bu önemli ayrıntıları birlikte derinlemesine inceleyelim. Siz en çok hangi ikiliyi karıştırıyorsunuz? Aşağıya yazın, bir sonraki yazıda onu çözelim
Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:
• Almanca "etwas vs. ein bisschen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "der Leiter vs. die Leiter" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "der Dschungel vs. das Dschungel" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "manchmal vs. gelegentlich" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "vorn vs. nach vorn" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
<-- AlmancaForum -->
Moderatör tarafında düzenlendi: