Neler yeni

Almanca "kennen vs. wissen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

fal_69a394d8c9422.jpg

**Bilgi Kutusu**
**Almanca "kennen vs. wissen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?**

**Temel Fark ve Mantık**
"Kennen" ve "wissen" arasında ana fark, biri bir şeyin bilgisine sahip olmayı ifade ederken diğeri bir şeyi tanımayı belirtir. Yani, "kennen" bir kişi veya yer ile olan tanışıklığımızı ifade ederken, "wissen" bilgi veya gerçekleri bilmek anlamına gelir. "Bak şimdi, olayın özü şu: 'kennen' tanışıklık, 'wissen' bilgi."

**Kullanım Senaryoları ve Tablo**
"Kennen" genellikle bir kişi veya yer hakkında konuşurken kullanılır. Örneğin, "Ich kenne ihn" (Onu tanıyorum). "Wissen" ise bir bilgi veya içerik hakkında konuşurken tercih edilir. Mesela, "Ich weiß die Antwort" (Cevabı biliyorum). İşte basit bir tablo:

| Fiil | Kullanım Alanı |
|---------|----------------------|
| kennen | Tanışıklık, aşinalık |
| wissen | Bilgi, gerçekler |

Örnek Düellosu:
- "Kennen":
- Ich kenne Berlin. (Berlin'i tanıyorum.)
- Ich kenne sie seit Jahren. (Onu yıllardır tanıyorum.)
- Kennst du diesen Film? (Bu filmi tanıyor musun?)

- "Wissen":
- Ich weiß, dass du hier bist. (Burada olduğunu biliyorum.)
- Weißt du die Antwort? (Cevabı biliyor musun?)
- Ich weiß nicht, wo er ist. (Onun nerede olduğunu bilmiyorum.)

**Hata Avcısı ve Püf Noktaları**
En sık yapılan hata, "kennen" ve "wissen" kelimelerinin birbirinin yerine kullanılması. "Bak şimdi abi, burada olay aslında şu: 'Ich kenne die Antwort' dersen, cevabı tanıyormuşsun gibi olur. Halbuki 'Ich weiß die Antwort' demek lazım, çünkü biliyorsun!" İşte bir "Eselbrücke": "Kennen" derken 'k' harfi kişiyi, "wissen" derken 'w' harfi bilgiyi çağrıştırsın. Düşün bir, "kennen" kişisel, "wissen" ise genel bilgiyle ilgili... Pratik bir test sorusu: "Bu bilgi mi yoksa bir kişi mi?" sorusunu kendine sor. Eğer cevap bilgi ise "wissen", kişi veya yer ise "kennen" kullan. Vallahi, böylece her iki fiilin kullanımını akılda tutmak daha kolay olacak...

Hadi sen de gel, düşüncelerini paylaş! Siz en çok hangi ikiliyi karıştırıyorsunuz? Aşağıya yazın, bir sonraki yazıda onu çözelim 👇

=== ZORUNLU:

Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:

Almanca "sprechen vs. reden" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "bringen vs. holen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "essen vs. fressen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "fehlen vs. mangeln" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "trinken vs. saufen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

<-- AlmancaForum -->

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst Alt