Kalıbın Mantığı ve Doğuşu
Almanca'da "Kendi işimi kurmak istiyorum" cümlesi, "Ich möchte mein eigenes Geschäft gründen" olarak söylenir. Bu kalıp, iş kurma hayali olan birinin kendini ifade etmesinde temel bir yapıtaşıdır. Präsens zamanında "Ich gründe mein eigenes Geschäft" dersen, "Kendi işimi kuruyorum" demiş olursun. Perfekt zamanında ise "Ich habe mein eigenes Geschäft gegründet" diyerek "Kendi işimi kurdum" ifadesini kullanabilirsin. Präteritum ve Futur I kullanımları da sırasıyla "Ich gründete mein eigenes Geschäft" ve "Ich werde mein eigenes Geschäft gründen" şeklindedir... İşte bu kadar basit ama etkili!
Günlük Hayattan Senaryolar
Şimdi sokaktasın, bir kafede oturuyorsunuz. Yanındaki arkadaşına dönüp diyorsun ki: "Du, ich möchte mein eigenes Geschäft gründen." (Kanka, kendi işimi kurmak istiyorum.) Hemen yan masadaki patron tipi biri araya girip, "Sie möchten Ihr eigenes Geschäft gründen?" diyebilir. (Efendim, kendi işinizi mi kurmak istiyorsunuz?) Bak bu iki örnek, resmi ve samimi kullanımları net bir şekilde gösteriyor. Düşün bir, iş başvurusunda bile bu kalıbı kullanarak daha etkili olabilirsin. Tabii resmi bir ortamda, "möchte" yerine "möchten" kullanmayı unutma!
Kültürel Püf Noktaları ve Nüanslar
Almanya'da girişimcilik oldukça teşvik edilse de, bu kalıbı kullanırken karşı tarafın tepkisini iyi hesaplamalısın. "Ich werde mein eigenes Geschäft gründen" dediğinde, karşındaki kişi senden kesin planlar ve stratejiler sorabilir. Valla, abartmıyorum. Bir de "Ich plane, mein eigenes Geschäft zu gründen" (Kendi işimi kurmayı planlıyorum) gibi alternatiflerle daha planlı bir izlenim bırakabilirsin. Ama dikkat et, "Ich mache mein eigenes Geschäft" dediğinde, yanlış anlamalara yol açabilirsin. Abi bak şimdi, bu ifade "kendi işimi yapıyorum" olarak algılanır ve iş kurma anlamını kaybeder. Bu yüzden "gründen" fiili burada anahtar kelime... Almanya'da bunlar ince işler, unutma!
Siz bu deyimi ilk duyduğunuzda ne anlamıştınız? Komik bir anınız varsa dökülün bakalım
===
Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:
• Almanca "Laf Aramızda" ve Sır Saklama Kalıpları
• Almanca "Telefonumun Şarjı Bitiyor" ve Teknoloji Şikayetleri
• Almanca "Gözüme Girmek" ve Takdir Kazanma Cümleleri
• Almanca "Bütçemiz Kısıtlı" ve Pazarlık Cümleleri
• Almanca "Linke Tıkla" ve Dijital Yönlendirme Kalıpları
<-- AlmancaForum -->
Moderatör tarafında düzenlendi: