hilalgergi
Vip Üye
Kalıbın Mantığı ve Doğuşu
"Aussehen" fiili, Almanca'da "görünmek" ya da "görünüş" anlamına gelir. İster sokakta bir arkadaşınla konuş, ister profesörüne bir projede danış, bu fiil her yerde karşına çıkacaktır. Basitçe, bir kişinin ya da şeyin nasıl göründüğünü ifade eder. Mesela, "Er sieht müde aus" dediğimizde, "O yorgun görünüyor" demiş oluruz. İşte olay bu, kısaca nasıl göründüğünü belirtmek için kullanılır.
Günlük Hayattan Senaryolar
Şimdi, günlük hayatta bu kalıbı nasıl kullanırız? Düşün bir, bir arkadaşınla kahvede oturuyorsun ve o gün daha önce görmediğin bir kıyafet giymiş. "Du siehst heute anders aus!" diyebilirsin, yani "Bugün farklı görünüyorsun!" Valla, böyle bir cümleyle arkadaşının dikkatini çekersin. Öte yandan, iş yerinde patronuna hitap ederken daha resmi bir tonda olman gerekebilir: "Sie sehen heute sehr professionell aus." Bu da "Bugün çok profesyonel görünüyorsunuz" demek. İki kullanım arasında ciddi bir fark var, değil mi?
Kültürel Püf Noktaları ve Nüanslar
"Aussehen" fiilinin kullanımı sırasında yapılan en yaygın hata, "sein" yardımcı fiili yerine "haben" kullanmak. Abi bak şimdi, bu yanlış çünkü Almanca'da "aussehen" ile "sein" kullanılır. Mesela "Er hat müde ausgesehen" yerine doğru olan "Er hat müde ausgesehen" demektir. Ayrıca, bu kalıbın farklı zamanlarda nasıl kullanıldığına bir bak: Präsens: "Ich sehe gut aus." (İyi görünüyorum.), Perfekt: "Ich habe gut ausgesehen." (İyi göründüm.), Präteritum: "Ich sah gut aus." (İyi görünüyordum.), Futur I: "Ich werde gut aussehen." (İyi görüneceğim.). Kardeş ifadelerden "wirken" ve "scheinen" de benzer anlamlar taşır ama "aussehen" daha doğrudan bir görünüş belirtir. "Wirken" daha çok izlenim verirken kullanılır, "scheinen" ise bir şeyin gerçek olup olmadığından ziyade öyle göründüğünü ifade eder. Hangisi daha "Almancı" durur dersen, "aussehen" en yaygın olanıdır...
Siz bu deyimi ilk duyduğunuzda ne anlamıştınız? Komik bir anınız varsa dökülün bakalım
Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:
• Almanca "andauern" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
• Almanca "aufwachen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
• Almanca "abstützen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
• Almanca "aufräumen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
• Almanca "ausgeben" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
<-- AlmancaForum -->
Moderatör tarafında düzenlendi: