Neler yeni

Almanca "addieren" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?

seyfi

Vip Üye
Üye
almanca-addieren-nedir-ne-anlama-gelir-nasil-kullanilir.jpg

**Almanca "addieren" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?**

Almanca'da "addieren" fiili, matematiksel bir terim olarak toplama işlemini ifade eder. Türkçe’deki “toplamak” kelimesinin karşılığıdır. Genellikle matematik derslerinde veya günlük hayatta sayısal değerleri bir araya getirmek amacıyla kullanılır. Örneğin, “Zahlen addieren” ifadesi "sayıları toplamak" anlamına gelir. Almanca’da sıkça duyabileceğiniz bu terim, matematiksel işlemlerde temel bir rol oynar. Bazen günlük konuşmalarda da mecazi anlamda kullanılır; mesela "Probleme addieren" gibi... Yani sorunları üst üste eklemek!

"Addieren" kelimesinin farklı zamanlarda nasıl kullanıldığını görmek önemli. Präsens: "Ich addiere die Zahlen." ("Ben sayıları topluyorum.") Perfekt: "Ich habe die Zahlen addiert." ("Sayıları topladım.") Präteritum: "Ich addierte die Zahlen." ("Sayıları topladım.") Futur I: "Ich werde die Zahlen addieren." ("Sayıları toplayacağım.") Resmi dille konuşurken “addieren” kelimesi daha sık kullanılırken samimi bir ortamda “zusammenzählen” de tercih edilebiliyor. İki arkadaş arasında geçen bir diyalogda şöyle olabilir: "Abi ya, hadi şu hesapları bir addieren edelim!" "Tamam, ama vallahi yine yanlış yapıyorsun!" Yanlış kullanımlara örnek olarak, "Ich addiere das Buch." ifadesi hatalıdır çünkü kitap sayısal bir değer değildir. Böyle bir durumda doğru kullanım "Ich lese das Buch." olmalıdır.

"Addieren" yerine bazen "zusammenrechnen" de kullanılabiliyor. İkisi de toplamak anlamına gelse de, "zusammenrechnen" daha çok hesaplama işlemlerinde tercih edilir. Matematiksel terimler arasında farklar küçük gibi görünse de, kullanıldığı bağlamlar farklıdır. Düşün bir, iki terim arasındaki bu ince fark, Almanca’yı daha da ilginç kılıyor! Matematik derslerinde "addieren" kullanımı yaygındır, fakat günlük konuşmalarda "zusammenzählen" denebilir. Örnek bir diyalog: "Hast du die Kosten addiert?" ("Maliyetleri topladın mı?") "Ja, ich habe alles zusammengezählt." ("Evet, her şeyi topladım.") Burada iki terim de aynı anlama gelir ama farklı bir tat verir... İşte böyle, bu tür dil detayları Almanca öğrenirken karşınıza çıkacak!

Bu kalıbı Almanya’da nerede duydunuz? Yorumlara yazın.

===

Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:

(Sein)Fiiller Ist Alan
Almanca "ankommen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca "anpassen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca "anstreben" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca "Unterbesetzt" Nedir, Ne Anlama Gelir?

<!-- internal-links-bot -->

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst Alt