**Bilgi Kutusu**
**Almanca "abmelden" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?**
"Abmelden" kelimesi, Almanca dilinde oldukça sık kullanılan bir terimdir ve genel olarak "kaydı iptal etmek" veya "bir yerden çıkış yapmak" anlamına gelir. Bu kelimeyi günlük hayatta birçok farklı bağlamda duyabilirsiniz: bir abonelikten çıkış yaparken, bir resmi evrakta kaydı kapatırken ya da dijital bir platformdan oturumunuzu kapatırken. Kısacası, "abmelden" kelimesi, herhangi bir bağlılıktan veya kayıttan çıkış işlemi için kullanılır. Düşün bir, bir sosyal medya hesabını kapatmak istediğinizde bile bu fiili kullanırsınız...
Resmi ve samimi kullanım arasında bazı farklar bulunmaktadır. Resmi bir bağlamda, "sich abmelden" ifadesi genellikle bir form doldurmak veya resmi bir prosedür izlemek anlamına gelebilir. Örneğin, bir şehirde ikamet kaydınızı kapatmak istediğinizde "Ich möchte mich abmelden" diyebilirsiniz. Samimi bir ortamda ise bu kelime daha çok günlük konuşmalarda basit bir çıkış ifadesi olarak kullanılabilir. Örneğin, bir arkadaşınıza bir internet sitesinden çıkış yaptığınızı söylerken "Ich habe mich abgemeldet" diyebilirsiniz. İşte burada dikkat etmen gereken şey, hangi bağlamda ve kime hitap ettiğindir.
"Abmelden" kelimesini farklı zamanlarda kullanmak biraz pratik gerektirebilir. Präsens (şimdiki zaman) için "Ich melde mich ab" (Ben kaydımı iptal ediyorum) şeklinde kullanabiliriz. Perfekt (geçmiş zaman) için "Ich habe mich abgemeldet" (Ben kaydımı iptal ettim) diyebiliriz ki bu bazen geçmişte tamamlanmış bir işlemi anlatırken işimize yarar. Präteritum (hikaye geçmişi) ise "Ich meldete mich ab" (Ben kaydımı iptal ettim) şeklinde kullanılabilir ve daha sıklıkla yazılı Almanca'da karşılaşılır. Gelecek zaman, yani Futur I'de ise "Ich werde mich abmelden" (Ben kaydımı iptal edeceğim) şeklinde gelecekte yapılacak bir eylemi ifade edebiliriz. İşte iki mini diyalog örneği:
- A: "Hast du dich von der Liste abgemeldet?"
- B: "Ja, hab' ich gemacht."
(Türkçesi: A: "Listeden kaydını iptal ettin mi?" B: "Evet, ettim.")
- A: "Wirst du dich abmelden?"
- B: "Ja, das werde ich."
(Türkçesi: A: "Kaydını iptal edecek misin?" B: "Evet, edeceğim.")
Yanlış kullanım örneğine gelecek olursak, "Ich habe abmelden" demek yanlıştır çünkü burada fiil eksik çekimlenmiştir. Doğru kullanım "Ich habe mich abgemeldet" olacaktır. Ayrıca, "abmelden" kelimesini "abholen" (almak, toplamak) gibi kelimelerle karıştırmamak önemli. Aralarındaki bu anlam farkları, yanlış anlamaları önlemek için dikkat edilmesi gereken noktalardan biri.
Siz de bu ifadeyle 3 farklı zaman kullanarak örnek yazın bakalım
**
Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:
• Almanca "Lesen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
• Almanca "anfangen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
• Almanca "absteigen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
• Flash Kart Hazırlama Prosu (Excel)
• Almanca "ablehnen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
<!-- internal-links-bot -->
Moderatör tarafında düzenlendi: