Neler yeni

Willkommen im Almanca Forum

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konu oluşturabilir, mevcut konulara yanıt gönderebilir, diğer üyelerimizle sohbet edebilir, bildirimleri alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda hızlı ve tamamen ücretsiz, öyleyse ne bekliyorsunuz?

Almanca "abheben" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?

LehrerinSevil

S-Vip Üye
Üye
almanca-abheben-nedir-ne-anlama-gelir-nasil-kullanilir.jpg

**Bilgi Kutusu**
**Almanca "abheben" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?**

**Almanca "abheben" Fiilinin Temel Anlamı**
"Abheben" Almanca'da oldukça çok yönlü bir fiildir. Temel anlamıyla "havalanmak" veya "kalkmak" demektir. Mesela, "Das Flugzeug hebt ab" cümlesinde olduğu gibi, "Uçak havalanıyor" anlamında kullanılır. Ancak, günlük dilde bu fiil sadece fiziksel olarak bir şeyin yerden yükselmesini ifade etmez. Düşün bir; bankadan para çektiğinizde de "abheben" kullanabilirsiniz: "Ich hebe Geld ab" yani "Para çekiyorum." İşte böyle, bu fiil hem somut hem de soyut durumlarda işimize yarar.

**"Abheben" Fiilinin Zamansal Kullanımı**
Bu fiilin farklı zamanlarda nasıl kullanıldığını bilmek önemli. Präsens'te "Ich hebe ab" cümlesi "Ben kalkıyorum" demek. Perfekt yapıda "Ich habe abgehoben" ise "Ben kalktım" anlamına gelir. Geçmiş zaman Präteritum'da "Ich hob ab" deriz, yani "Ben kalktım." Gelecek zaman Futur I'de ise "Ich werde abheben" diyerek "Kalkacağım" deriz. Şimdi, resmi bir toplantıda "Wir heben um 10 Uhr ab" (Saat 10'da kalkıyoruz) diyebilirsiniz ama samimi bir sohbette "Abi ya, birazdan kalkıyoruz işte" demek daha uygun olabilir...

**"Abheben" Fiilinin Doğru ve Yanlış Kullanımı**
Yanlış kullanım örneği vermek gerekirse, "Ich werde Geld abheben gehen" gibi bir cümle yapı olarak yanlış. Burada "gehen" gereksiz çünkü zaten "abheben" fiili hareketi ifade ediyor. Doğru kullanım: "Ich werde Geld abheben." Benzer ifadelerle kıyaslayacak olursak, "starten" fiili de kalkış anlamında kullanılır ama daha çok cihazlar için uygundur. Yani, "Das Flugzeug startet" diyebilirsiniz ama "Das Flugzeug hebt ab" daha doğrudur. Günlük konuşmada "abheben" fiili, "uçmak" anlamında mecazi olarak da kullanılabilir. Mesela, bir arkadaşınızın davranışlarına şaşırdığınızda "Du hebst ab!" diyebilirsiniz; bu da "Sen uçuyorsun!" gibi bir anlam taşır. Bu tür durumlar, Almanca'nın kendine has zenginliğini gösterir...

Siz de bu ifadeyle 3 farklı zaman kullanarak örnek yazın bakalım 👇

**

Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:

Almanca "Zufällig" Nedir, Ne Anlama Gelir?
Almanca Kelime Listesi B2 Telc
Almanca Wünchen Fiili Kullanımı
Almanca "absteigen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca "abhalten" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?

<!-- internal-links-bot -->

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst Alt