Dili Tutulmak veya Lafı Ağzından Almak Almancası
Bam! Almancada bir deyim var: "Jemandem das Wort im Mund liegen." Evet, "dili tutulmak" veya "lafı ağzından almak" anlamında kullanıyoruz. Bu ifade, birinin tam olarak söylemek istediği şeyi ya da düşündüğünü başkasının anlamasıyla ilgili. Yani, sen düşünürken, birisi senin aklındaki fikri ifade ediyor. Bu kalıbın kökeni, dilin sosyal etkileşimdeki önemli rolüne dayanıyor. İnsanlar arasındaki iletişimde, bazen kelimeleri telaffuz etmeden de anlaşabildiğimizin bir göstergesi.
Günlük hayatta karşımıza sıkça çıkan bu kalıp, arkadaşlar arasında eğlenceli diyaloglara yol açabiliyor. Mesela, bir gün kankalarla kahve içiyorsun. Bir arkadaşın, “Valla, ben bunu düşünmüştüm!” dediğinde, diğeri hemen atılıyor: “Aynen, bunu da senin ağzından alınca anladım.” Burada "Jemandem das Wort im Mund liegen" demek, aslında başka birinin düşüncesini tam olarak yakalamak demek. Bir başka senaryo ise, iş yerinde geçiyor. Patronun, “Bunu senin aklında düşündüğümü biliyordum,” dediğinde, sen de “Haklısınız, gerçekten de onu düşünmüştüm!” diyorsun. İşte bu ifade, iletişimi güçlendiren bir köprü görevi görüyor.
Kültürel olarak bu kalıbın kullanımında bazı püf noktaları var. Almanya’da, resmi bir dil kullanımı gerektiğinde "Sie" ile hitap etmek daha uygun. Örneğin, patronunuza "Sie haben das Wort im Mund gelegen" demek, saygılı bir yaklaşım olur. Ancak, yakın arkadaşlar arasında "Du" kullanmak daha yaygındır ve "Du hast das Wort im Mund gelegen" demek samimi bir iletişim sağlar. Burada dikkat etmeniz gereken, bu ifadeyi yanlış kullanmak, genellikle "abi bak şimdi, ben onu demek istemedim" dedirtebilir. Yani, biri “Bunu sen de düşünüyorsun değil mi?” diye sorduğunda, "Jemandem das Wort im Mund liegen" demek yerine "Du hast es auch gedacht" demek daha doğrudur. Bu kalıbın kardeş ifadeleri arasında "Jemandem die Worte stehlen" (birinin sözlerini çalmak) ve "Jemandem die Zunge lösen" (birinin dilini çözmek) var. Fakat bu ikisi de daha farklı anlamlar taşıyor; "Jemandem das Wort im Mund liegen" ise tam bir anlık anlayışın ifadesidir.
Hadi sen de gel, bu deyimi ilk duyduğunda ne düşündün? Ya da komik bir anın varsa, dökül bakalım
Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:
• Almanca Podcast ve Youtube Videolarında Sık Duyulan Giriş Cümleleri
• Almanca Referans Mektubu İsterken Kullanılan Nezaket Kalıpları
• Almanca "Laf Aramızda" ve Sır Saklama Kalıpları
• Almanca "İş Sözleşmemi Feshetmek İstiyorum" Nasıl Denir?
• Almanca Şans Oyunları ve Loto Oynarken Kullanılan Terimler
<-- AlmancaForum -->
Moderatör tarafında düzenlendi: