Neler yeni

Almanca "vorher vs. früher" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

almanca-vorher-vs-fruher-nedir-nasil-ayirt-edilir.jpg

Almanca "vorher vs. früher" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

Şimdi arkadaşlar, bu "vorher" ve "früher" ikilisi var ya, vallahi kaç yıldır ders veriyorum, kaç yıldır Almanya'da yaşadım, hala ilk öğrenenlerin kafasını karıştırmayı başarıyor. Ama merak etmeyin, kahvenizi alın, şöyle bir yaslanın, bu meseleyi kökten hallediyoruz bugün. Aslında mesele çok basit bir mantığa dayanıyor, püf noktalarını anladığınızda bir daha asla karıştırmayacaksınız.

Temel Fark ve Mantık

Düşün bir, "vorher" dediğimizde aklına direkt bir *sıra*, bir *öncelik ilişkisi* gelsin. Yani bir olayın, başka bir olaydan hemen önce gerçekleştiğini belirtir. Tıpkı bir zincirin halkaları gibi, biri diğerinden *önceki* halkayı işaret eder. Almancanın o net, matematiksel yapısını burada çok güzel görürsün. "Vorher" her zaman bir referans noktasına, yani sonrasında gelecek bir eyleme veya duruma bağlıdır. "Früher" ise bambaşka bir dünya... O daha çok *genel geçmişi*, *eskiden olanı*, ya da bir şeye göre *daha erken* bir zamanı ifade eder. Bir eyleme bağlı olmak zorunda değil, geçmişte belirsiz bir zaman dilimini kapsayabilir, tıpkı "eskiden böyleydi" der gibi... İşte temel ayrım burada, biri spesifik bir "önce", diğeri ise daha geniş bir "geçmişte" ya da "daha erken".

Kullanım Senaryoları ve Tablo

Şimdi gelelim bu iki kelimenin hayatın içinde nasıl dans ettiğine. "Vorher" adeta bir zaman çizelgesinde "bundan hemen önce" diye parmakla işaret eder. Genellikle bir eylemden sonraki eylemi açıklarken kullanılırız. Mesela, "Ich habe vorher meine E-Mails gecheckt, dann bin ich zum Meeting gegangen." (Önce e-postalarımı kontrol ettim, sonra toplantıya gittim.) Burada

Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:

Almanca "bald vs. gleich" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "schenken vs. geben" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "empfehlen vs. raten" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "schwimmen vs. tauchen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "sprechen vs. reden" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

<-- AlmancaForum -->

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst Alt