**Temel Fark ve Mantık**
"Versprechen" ve "abmachen" arasında, aslında, söz vermek ve anlaşma yapmak arasındaki fark kadar net bir ayrım bulunur. "Versprechen", birine söz vermek, vaat etmek anlamında kullanılırken, "abmachen" ise genellikle bir anlaşmanın sonuçlandırılması, bir işin kararlaştırılması için kullanılır. Yani biri daha kişisel ve tek taraflı bir sözken, diğeri karşılıklı bir mutabakat...
**Kullanım Senaryoları ve Tablo**
"Versprechen" genellikle birine belirli bir şeyi yapacağına dair güvence verirken, "abmachen" karşılıklı anlaşmalarda, iki tarafın da üzerinde uzlaştığı durumlarda kullanılır. Örneğin, bir arkadaşınıza "Yarın buluşacağımıza söz veriyorum" derken "versprechen" kullanılır. Ancak bir toplantı saatini ayarlarken veya bir iş planı yaparken "abmachen" devreye girer. İşte kısa bir tablo ile özetleyelim:
| Terim | Kullanım Durumu |
|-------------|----------------------------------------|
| Versprechen | Kişisel söz vermek, vaat etmek |
| Abmachen | Karşılıklı anlaşma, mutabakat sağlamak |
**Hata Avcısı ve Püf Noktaları**
"Bak şimdi abi, burada olay aslında şu..." Eğer birine "Sana söz veriyorum" anlamında "Ich verspreche dir" yerine "Ich mache ab" dersen, iş tamamen karşılıklı bir anlaşma gibi algılanır. Oysa sen sadece bir vaat veriyorsundur. İşte bu, "versprechen" ile "abmachen" arasında en sık yapılan hata. Örneklerle biraz daha açalım:
**Versprechen**
1. "Ich verspreche dir, morgen pünktlich zu sein." (Sana yarın zamanında olacağıma söz veriyorum.)
2. "Er hat versprochen, uns zu helfen." (Bize yardım edeceğine söz verdi.)
3. "Sie versprach, das zu erledigen." (Onu halledeceğine söz verdi.)
**Abmachen**
1. "Wir haben den Preis abgemacht." (Fiyat üzerinde anlaştık.)
2. "Sie machten ab, sich um acht zu treffen." (Saat sekizde buluşmak için anlaştılar.)
3. "Wir haben es schon abgemacht." (Bunu zaten kararlaştırdık.)
Zaman makineli örneklerle de daha iyi anlayalım:
- **Versprechen (Präsens):** "Ich verspreche dir, heute zu kommen."
- **Versprechen (Perfekt):** "Ich habe dir versprochen, heute zu kommen."
- **Versprechen (Präteritum):** "Ich versprach dir, heute zu kommen."
- **Abmachen (Präsens):** "Wir machen ab, uns zu treffen."
- **Abmachen (Perfekt):** "Wir haben abgemacht, uns zu treffen."
- **Abmachen (Präteritum):** "Wir machten ab, uns zu treffen."
Akılda kalması için bir "Eselbrücke": "Versprechen" için "ver" ile başlayan "vermek", "abmachen" için ise "ab" ile başlayan "anlaşma" kelimelerini hatırla. Ayırt edici soru: "Bu durumda birine söz mü veriyorum yoksa karşılıklı bir anlaşma mı yapıyorum?" İşte bu soruyu kendine sorduğunda doğru kelimeyi bulacaksın.
Hadi şimdi siz de düşünün: En çok hangi ikiliyi karıştırıyorsunuz? Aşağıya yazın, bir sonraki yazıda onu çözelim
===
Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:
• Almanca "arbeiten vs. jobben" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "danken vs. bedanken" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "bemerken vs. merken" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "bringen vs. holen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
<-- AlmancaForum -->
"Versprechen" ve "abmachen" arasında, aslında, söz vermek ve anlaşma yapmak arasındaki fark kadar net bir ayrım bulunur. "Versprechen", birine söz vermek, vaat etmek anlamında kullanılırken, "abmachen" ise genellikle bir anlaşmanın sonuçlandırılması, bir işin kararlaştırılması için kullanılır. Yani biri daha kişisel ve tek taraflı bir sözken, diğeri karşılıklı bir mutabakat...
**Kullanım Senaryoları ve Tablo**
"Versprechen" genellikle birine belirli bir şeyi yapacağına dair güvence verirken, "abmachen" karşılıklı anlaşmalarda, iki tarafın da üzerinde uzlaştığı durumlarda kullanılır. Örneğin, bir arkadaşınıza "Yarın buluşacağımıza söz veriyorum" derken "versprechen" kullanılır. Ancak bir toplantı saatini ayarlarken veya bir iş planı yaparken "abmachen" devreye girer. İşte kısa bir tablo ile özetleyelim:
| Terim | Kullanım Durumu |
|-------------|----------------------------------------|
| Versprechen | Kişisel söz vermek, vaat etmek |
| Abmachen | Karşılıklı anlaşma, mutabakat sağlamak |
**Hata Avcısı ve Püf Noktaları**
"Bak şimdi abi, burada olay aslında şu..." Eğer birine "Sana söz veriyorum" anlamında "Ich verspreche dir" yerine "Ich mache ab" dersen, iş tamamen karşılıklı bir anlaşma gibi algılanır. Oysa sen sadece bir vaat veriyorsundur. İşte bu, "versprechen" ile "abmachen" arasında en sık yapılan hata. Örneklerle biraz daha açalım:
**Versprechen**
1. "Ich verspreche dir, morgen pünktlich zu sein." (Sana yarın zamanında olacağıma söz veriyorum.)
2. "Er hat versprochen, uns zu helfen." (Bize yardım edeceğine söz verdi.)
3. "Sie versprach, das zu erledigen." (Onu halledeceğine söz verdi.)
**Abmachen**
1. "Wir haben den Preis abgemacht." (Fiyat üzerinde anlaştık.)
2. "Sie machten ab, sich um acht zu treffen." (Saat sekizde buluşmak için anlaştılar.)
3. "Wir haben es schon abgemacht." (Bunu zaten kararlaştırdık.)
Zaman makineli örneklerle de daha iyi anlayalım:
- **Versprechen (Präsens):** "Ich verspreche dir, heute zu kommen."
- **Versprechen (Perfekt):** "Ich habe dir versprochen, heute zu kommen."
- **Versprechen (Präteritum):** "Ich versprach dir, heute zu kommen."
- **Abmachen (Präsens):** "Wir machen ab, uns zu treffen."
- **Abmachen (Perfekt):** "Wir haben abgemacht, uns zu treffen."
- **Abmachen (Präteritum):** "Wir machten ab, uns zu treffen."
Akılda kalması için bir "Eselbrücke": "Versprechen" için "ver" ile başlayan "vermek", "abmachen" için ise "ab" ile başlayan "anlaşma" kelimelerini hatırla. Ayırt edici soru: "Bu durumda birine söz mü veriyorum yoksa karşılıklı bir anlaşma mı yapıyorum?" İşte bu soruyu kendine sorduğunda doğru kelimeyi bulacaksın.
Hadi şimdi siz de düşünün: En çok hangi ikiliyi karıştırıyorsunuz? Aşağıya yazın, bir sonraki yazıda onu çözelim
===
Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:
• Almanca "danken vs. bedanken" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "bemerken vs. merken" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "bringen vs. holen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
<-- AlmancaForum -->
Moderatör tarafında düzenlendi: