Almanca "übersetzen vs. dolmetschen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Temel Fark ve Mantık
Almanca'da "übersetzen" ve "dolmetschen" terimleri genellikle birbirinin yerine kullanılsa da, aralarında belirgin bir fark bulunmaktadır. "Übersetzen", yazılı metinlerin bir dilden başka bir dile çevrilmesi anlamına gelirken, "dolmetschen" sözlü olarak yapılan çeviridir. Yani, bir metni yazılı olarak başka bir dile aktarmak "übersetzen" iken, bir konuşmayı ya da anlık iletişimi başka bir dile çevirmek "dolmetschen"dir. Bu iki terim arasındaki temel fark, birinin yazılı diğerinin ise sözlü iletişimi kapsamasıdır.
Kullanım Senaryoları ve Tablo
Hangi durumlarda hangi terimin tercih edileceğini anlamak için bazı örnek senaryolar üzerinden gidebiliriz. "Übersetzen" genellikle kitaplar, makaleler veya resmi belgeler gibi yazılı metinler için kullanılır. Örneğin, bir romanı Almancadan Türkçeye çevirmek "übersetzen"dir. Öte yandan, bir konferansta dinleyicilere anlık bilgi aktarmak "dolmetschen"dir. İşte bu iki terimi daha iyi anlamanızı sağlayacak basit bir karşılaştırma tablosu:
| Terim | Anlam | Kullanım Alanı |
|-------------|---------------------------|--------------------------|
| übersetzen | Yazılı çeviri | Kitap, makale, belge |
| dolmetschen | Sözlü çeviri | Konferans, toplantı |
Hata Avcısı ve Püf Noktaları
Übersetzen ve dolmetschen kavramları arasında en çok yapılan hata, bu iki terimin birbirinin yerine kullanılmasıdır. Örneğin, “Ben bu makaleyi dolmetschen yapacağım” demek, aslında yanlış bir ifade. Çünkü yazılı bir metin söz konusu olduğunda "übersetzen" kullanmalısın. Bak şimdi abi, burada olay aslında şu: yazılı metinlerde kelimeleri ve cümle yapılarını doğru anlamak ve yansıtmak önemliyken, sözlü iletişimde anlık tepki vermek ve dinleyiciye hitap etmek ön plandadır. Bu iki durum arasında geçiş yapmak, çeviri sürecinin doğasına aykırı olur.
Örnek cümleler üzerinden daha iyi anlamak için her iki terimi farklı zamanlarda kullanalım:
1. Übersetzen
- Präsens: Ich übersetze das Buch. (Ben kitabı çeviriyorum.)
- Perfekt: Ich habe das Buch übersetzt. (Ben kitabı çevirdim.)
- Präteritum: Ich übersetzte das Buch. (Ben kitabı çevirmiştim.)
2. Dolmetschen
- Präsens: Ich dolmetsche während der Konferenz. (Konferans sırasında tercüme yapıyorum.)
- Perfekt: Ich habe während der Konferenz dolmetscht. (Konferans sırasında tercüme yaptım.)
- Präteritum: Ich dolmetschte während der Konferenz. (Konferans sırasında tercüme etmiştim.)
Akılda kalması için şöyle bir "Eselbrücke" yani eşek köprüsü kurabiliriz: "Übersetzen" kelimesindeki "über" kısmı, yazılı metinlerin üstünde çalışmayı temsil eder. "Dolmetschen" kelimesindeki "d" ise "dinleme" ile bağlantılıdır, çünkü sözlü çeviride dinlemek ve anında aktarmak önemlidir. Yani, "ü" yazılı, "d" dinleme... Bunu aklınızda tutmak, iki terimi karıştırmamanız için yardımcı olabilir.
Son olarak, kendinize şu soruyu sorun: "Bu cümleyi yazılı mı yoksa sözlü bir şekilde mi çevirmem gerekiyor?" Bu basit soru, hangi terimi kullanmanız gerektiğini belirlemenize yardımcı olacaktır.
Siz en çok hangi ikiliyi karıştırıyorsunuz? Aşağıya yazın, bir sonraki yazıda onu çözelim
Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:
• Almanca "üben vs. trainieren" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "bekommen vs. werden" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "besorgen vs. kaufen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "fahren vs. reisen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "folgen vs. gehorchen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
<-- AlmancaForum -->
Moderatör tarafında düzenlendi: