Bilgi Kutusu
Anahtar Kelimeler: [söz vermek, Almanca kalıplar, günlük dil, resmi dil, dil püf noktaları]
Kalıbın Mantığı ve Doğuşu
Almanca'da "söz veriyorum" demenin en yaygın yolu "Ich verspreche" ifadesidir. Bu kalıbın kökeni, "versprechen" fiilinden geliyor, yani "söz vermek" ya da "taahhüt etmek". Düşün bir, bu ifade aslında sadece bir söz değil, bir güven ifadesi... Almanca'da, birine söz vermek, ciddiyet ve güvenilirlik göstergesi olarak kabul edilir. Bu yüzden bu kalıbı kullanırken dikkatli olmak lazım; çünkü verdiğin söz, Almanya'da gerçekten tutulması gereken bir şeydir.
Günlük Hayattan Senaryolar
Valla, şimdi günlük hayatta bu kalıbı nasıl kullanabileceğine bakalım. Diyelim ki arkadaşına bir sırrını söyleyeceksin, işte burada "Ich verspreche, dass ich es niemandem erzählen werde" (Söz veriyorum, kimseye söylemeyeceğim) diyebilirsin. Ya da bir işyerindesin ve patronuna bir projeyi zamanında tamamlayacağına dair güvence vermek istiyorsun: "Ich verspreche Ihnen, dass das Projekt pünktlich abgeschlossen wird" (Size söz veriyorum ki projeyi zamanında tamamlayacağız). Gördüğün gibi, günlük dilde ve iş hayatında bu ifade sıkça karşına çıkabilir...
Kültürel Püf Noktaları ve Nüanslar
Almanya'da "söz vermek", gerçekten sözünde durmak anlamına gelir. Präteritum'da bu kalıbı kullanmak istersen, "Ich versprach" şeklinde olur. Gelecek zamanda ise "Ich werde versprechen" diyebilirsin. İşte burada dikkat etmen gereken bir şey var: Resmi ve samimi kullanım farkı. Patronuna "Sie" ile hitap ederken, arkadaşlarına "du" ile hitap etmelisin. Yanlış kullanımda, "Ich verspreche dir" yerine "Ich verspreche Sie" demek, kulağa oldukça garip gelir, çünkü bu şekilde bir hitap şekli yok. Abi bak şimdi, "versprechen" fiilini yanlış çekimlemek, karşındakine yanlış bir izlenim verebilir. Bu yüzden çekimlere dikkat et. Ayrıca, "Ich gelobe" ya da "Ich verpflichte mich" gibi ifadeler de var ama bunlar daha resmi ve iddialı bir tonda. Hangisi daha "Almancı" durur dersen, günlük dilde "Ich verspreche" daha yaygın ve samimi duracaktır.
Hadi sen de gel, bu kalıbı sen nasıl kullanıyorsun? Siz bu deyimi ilk duyduğunuzda ne anlamıştınız? Komik bir anınız varsa dökülün bakalım
Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:
• Almanca "İş Sözleşmemi Feshetmek İstiyorum" Nasıl Denir?
• Almanca "Bütçemiz Kısıtlı" ve Pazarlık Cümleleri
• Almanca "Telefonumun Şarjı Bitiyor" ve Teknoloji Şikayetleri
• Almanca "Burnu Havada" Olan Kişiler İçin Kullanılan Sıfatlar
• Almanca "Yarın İzin Alabilir miyim?" Talep Cümleleri
<-- AlmancaForum -->
Moderatör tarafında düzenlendi: