Neler yeni

Almanca "rechnen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır

hasanogr

Vip Üye
Üye
almanca-rechnen-nedir-ne-anlama-gelir-nasil-kullanilir.jpg

Almanca "rechnen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?

Almanca'da "rechnen" kelimesi, genel anlamda "hesaplamak" ya da "matematiksel işlemler yapmak" anlamına gelir. Ancak bu kelimenin derinliklerine inince, sadece sayılarla sınırlı kalmadığını görmek mümkün. "Rechnen", aynı zamanda bir durumu değerlendirmek, bir sonucu tahmin etmek veya bir olayı hesaplamak gibi daha geniş anlamlar da taşır. Aslında, bu kelime dilin yapısında o kadar yerleşmiş ki, günlük hayatta sıkça karşılaştığımız bir ifade haline gelmiştir. Mesela, "Ich rechne mit dir" (Seninle hesap yapıyorum) derken, sadece matematiksel bir işlemden bahsetmiyoruz; aynı zamanda bir durumun sonucunu öngörmekten de bahsediyoruz.

Günlük Hayattan Senaryolar

Düşün bir, bir kafede oturuyorsun ve arkadaşın sana bir şey sordu: "Wie viel kostet der Kaffee?" (Kahve ne kadar?) Sen de hemen devreye girip, "Ich rechne schnell nach!" (Hızla hesaplıyorum!) diyorsun. Bu, hem durumu çözmek için bir adım atmak hem de arkadaşına bir şeyler öğretiyor olmak demek. Bir başka diyalogda, patronun sana "Kannst du die Kosten für das Projekt rechnen?" (Projenin maliyetini hesaplayabilir misin?) dediğinde, burada "rechnen" kelimesi çok daha resmi bir boyut kazanıyor. Yani, "rechnen" kelimesi sadece sayılarla değil, sosyal ilişkilerle de derin bir bağ kuruyor.

Kültürel Püf Noktaları ve Nüanslar

Almanya'da "rechnen" kelimesinin kullanımı, sosyal durumlara göre değişiklik gösterir. Resmi bir ortamda, patronunuza veya üst düzey birine hitap ederken mutlaka "Sie" kullanmalısınız. Örneğin, "Ich rechne mit Ihnen, dass das Projekt bis Freitag abgeschlossen ist." (Projenin Cuma'ya kadar tamamlanacağına sizinle hesaplıyorum.) Ancak, arkadaşlarınızla konuşurken "Du" kullanarak daha samimi bir hava yaratabilirsiniz: "Ich rechne mit dir, dass wir das schaffen!" (Bunu başaracağımıza seninle hesaplıyorum!)

Ancak, "rechnen" kalıbının yanlış kullanımı da oldukça yaygındır. Mesela, birisi "Ich rechne mit dir, das Wetter wird schön." (Seninle hesaplıyorum, hava güzel olacak.) derse, burada bir hata yapıyor. Çünkü bu cümlede "rechnen" kelimesini yanlış bir bağlamda kullanmış oluyor. "Ich rechne damit, dass das Wetter schön wird." (Havanın güzel olacağını hesaplıyorum.) demesi gerekir. Yani burada "rechnen" kelimesinin nasıl kullanıldığını bilmek önemli...

Son olarak, "rechnen" kelimesine benzer diğer ifadelerle kıyas yapalım. Örneğin "schätzen" (tahmin etmek) ya da "berücksichtigen" (göz önünde bulundurmak) gibi ifadeler de benzer anlamlar taşır. Ancak "rechnen" kelimesi, daha kesin bir hesaplama ve değerlendirme anlamına gelirken, "schätzen" daha belirsiz bir tahmin hissiyatı taşır. "Berücksichtigen" ise bir durumu hesaba katmak anlamında daha resmi bir dil kullanır. Yani, "rechnen" kelimesi Almanca’nın kalbinde bir yere sahip, öyle değil mi?

Siz bu deyimi ilk duyduğunuzda ne anlamıştınız? Komik bir anınız varsa dökülün bakalım 👇

Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:

Almanca "einstellen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca "entfernen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca "anschauen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca "leiden" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır
Almanca "abbringen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?

<-- AlmancaForum -->

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst Alt