Neler yeni

Almanca Polis Kontrolünde Verilmesi Gereken Cevaplar

almanca-polis-kontrolunde-verilmesi-gereken-cevaplar.jpg

Almanca Polis Kontrolünde Verilmesi Gereken Cevaplar

Almanya'ya geldiğinizde, hiç beklemediğiniz bir an, bir polis kontrolüyle karşılaşabilirsiniz. Bu tür durumlarda ne yapmanız gerektiğini bilmek, hem sizin hem de kontrolü yapan polis memurlarının işini kolaylaştırır. İşte, bu anlarda kullanabileceğiniz bazı kalıplar ve önemli noktalar...

Kalıbın Mantığı ve Doğuşu
Polis kontrolü, Almanya'da sıkça karşılaşılan bir durumdur. Burada "Zaman Makinesi" kalıbı devreye giriyor. Sizin o anki ruh halinizi ve durumunuzu ifade etmenin en doğru yolu. Örneğin, “Ich bin gerade unterwegs gewesen” (Ben biraz önce yoldaydım) ya da “Ich werde gleich ankommen” (Hemen varacağım) diyerek durumunuzu net bir şekilde ifade edebilirsiniz. Bu kalıp, geçmişten geleceğe bir yolculuk gibi; durumu daha iyi anlamanızı sağlar.

Günlük Hayattan Senaryolar
Diyelim ki, bir akşamüstü eve dönüyorsunuz ve bir polis sizi durdurdu. “Guten Abend, was ist los?” (İyi akşamlar, ne oldu?) diye sorarak durumu anlamaya çalışabilirsiniz. Polis memuru, “Haben Sie Ihren Ausweis dabei?” (Kimliğinizi yanınızda bulunduruyor musunuz?) diye soracak. Burada, “Ja, ich habe ihn dabei” (Evet, yanımda) demek yeterli. Eğer kimliğiniz yoksa, “Es tut mir leid, ich habe ihn zu Hause vergessen” (Üzgünüm, onu evde unuttum) diyebilirsiniz. Unutmayın, bu tür durumlarda sakin kalmak çok önemli.

Kültürel Püf Noktaları ve Nüanslar
Almanya'da polisle iletişim kurarken, "Nezaket Ayarı" çok önemli. Eğer resmi bir ortamdaysanız, “Sie” kullanmalısınız. Örneğin, “Könnten Sie mir bitte helfen?” (Bana yardım edebilir misiniz?) derken, daha resmi bir dil kullanmış olursunuz. Ancak, arkadaşlarınızla konuşurken “Du” kullanmak daha samimi bir yaklaşım olacaktır. Mesela, “Hast du deinen Ausweis?” (Kimliğini aldın mı?) demek daha doğal olur.

Bir diğer önemli nokta ise “Yapma Bunu” ifadesi. Genelde, “Mach das nicht!” (Bunu yapma!) demek yerine, nedenini belirtmek daha iyi. Yani, “Mach das bitte nicht, das bringt nur Ärger” (Bunu yapma, sadece başını belaya sokar) demek her zaman daha mantıklı. Çünkü bu yaklaşım, durumu daha iyi sakinleştirir.

Ayrıca, “Kardeş İfadeler” arasında “Sehen Sie” (Görüyorsunuz) ve “Haben Sie gesehen?” (Gördünüz mü?) gibi ifadeler var. “Haben Sie gesehen?” biraz daha “Almancı” bir ifade. Çünkü daha resmi bir dil kullanıyor.

Sonuç olarak, Almanya'da bir polis kontrolü sırasında bu kalıpları ve ipuçlarını kullanarak, hem kendinizi ifade edebilir hem de durumu daha kolay yönetebilirsiniz...

Siz bu durumu daha önce yaşadınız mı? İlk başta ne düşündünüz? Komik anılarınız varsa paylaşın bakalım! 👇

Geri
Üst Alt