Neler yeni

Willkommen im Almanca Forum

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konu oluşturabilir, mevcut konulara yanıt gönderebilir, diğer üyelerimizle sohbet edebilir, bildirimleri alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda hızlı ve tamamen ücretsiz, öyleyse ne bekliyorsunuz?

Almanca "passen vs. stehen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

fal_69b22710a8627.jpg

### Temel Fark ve Mantık
"Passen" ve "stehen" arasındaki temel farkı anlamak için, kelimenin neye yönelik olduğunu bilmek önemli. "Passen" uyum sağlamak veya uygun olmak demek. Yani bir şeyin bir başka şeyle uyumlu olup olmadığını sorgular. "Stehen" ise bir şeyin nasıl göründüğünü veya yakışıp yakışmadığını ifade eder. Bir kıyafetin üzerinizde nasıl durduğunu düşündüğünüzde, "stehen" devreye girer...

### Kullanım Senaryoları ve Tablo
"Passen" genellikle nesnelerin, boyutların veya durumların uyumunu tanımlarken kullanılır. Örneğin, "Das Hemd passt mir." (Gömlek bana uyuyor.) derken, gömleğin bedeninize uygun olup olmadığını ifade edersiniz. Öte yandan, "stehen" daha çok görsel uyumla ilgilidir. "Das Kleid steht dir gut." (Elbise sana yakışıyor.) derken, elbisenin üzerinizde nasıl göründüğünü kastedersiniz. İşte bu iki kavramı basitçe ayırt eden bir tablo:

| Kavram | Anlam | Kullanım Örneği |
|----------|-------------------------------------------|-------------------------------------|
| passen | Uyum sağlamak, uygun olmak | Das Hemd passt mir. |
| stehen | Görünüşü iyi olmak, yakışmak | Das Kleid steht dir gut. |

### Hata Avcısı ve Püf Noktaları
Bu iki kelimeyi karıştırmak oldukça yaygın. Örneğin, "Das Hemd steht mir." demek, aslında "Gömlek bana yakışıyor." anlamına gelir, oysa "Das Hemd passt mir." (Gömlek bana uyuyor.) demek daha doğrudur. Bak şimdi abi, burada olay aslında şu: "Passen" fiziksel uyuma, "stehen" ise görsel uyuma odaklanır. İşte bir "Eselbrücke" - eşek köprüsü: "Passen" fiziksel, "stehen" stil... Şimdi, bu bilgileri farklı zamanlarda nasıl kullanırız bir bakalım:

- Präsens: "Der Anzug passt ihm." (Takım elbise ona uyuyor.) / "Das T-Shirt steht ihr." (Tişört ona yakışıyor.)
- Perfekt: "Der Rock hat mir gepasst." (Etek bana uydu.) / "Das Kleid hat ihm gestanden." (Elbise ona yakıştı.)
- Präteritum: "Die Schuhe passten nicht." (Ayakkabılar uymadı.) / "Der Hut stand dir gut." (Şapka sana yakıştı.)

Yapma Bunu: En sık yapılan hata "passen" ve "stehen" kelimelerini birbirinin yerine kullanmak. Mesela, "Das Auto steht mir." demek yanlış olur çünkü bu durumda arabanın görsel uyumu söz konusu değildir. Bunun yerine "Das Auto passt zu meinem Lebensstil." (Araba yaşam tarzıma uyuyor.) demek daha mantıklı olur. Ayırt Edici Soru: Bir kıyafetin üzerinizde nasıl durduğunu mu yoksa bedeninize uygun olup olmadığını mı önemsiyorsunuz?

Siz en çok hangi ikiliyi karıştırıyorsunuz? Aşağıya yazın, bir sonraki yazıda onu çözelim 👇

Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:

Almanca "sagen vs. erzählen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "glauben vs. meinen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "hängen vs. hängen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "stellen vs. stehen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "ändern vs. wechseln" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

<-- AlmancaForum -->

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst Alt