Neler yeni

Almanca "Lesen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?

hayrunnisa45

Vip Üye
Üye
almanca-lesen-nedir-ne-anlama-gelir-nasil-kullanilir.jpg

Almanca "Lesen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?

Almanca'da "lesen" fiili, Türkçe'de "okumak" anlamına gelir. Bu fiil, farklı zamanlarda ve bağlamlarda farklı şekillerde kullanılabilir. Örneğin, Präsens yani şimdiki zaman için "Ich lese ein Buch" diyebiliriz, bu da "Ben bir kitap okuyorum" demektir. Perfekt zamanında ise "Ich habe das Buch gelesen" şeklinde kullanılır ve bu, "Kitabı okudum" anlamına gelir. Präteritum zamanında "Ich las das Buch" denir ki bu da aynı anlama gelir ama biraz daha resmidir. Bir de Futur I var, mesela "Ich werde das Buch lesen" yani "Kitabı okuyacağım"...

Almanca'da resmi ve samimi dil kullanımı arasında farklar vardır. Resmi bir ortamda, örneğin bir iş toplantısında, "Lesen Sie bitte die Präsentation" yani "Lütfen sunumu okuyunuz" ifadesi kullanılır. Samimi bir ortamda, arkadaş arasında ise "Lies mal das Buch, abi ya, çok iyi!" gibi bir şey söylenebilir, ki bu da "Şu kitabı bir oku, abi ya, müthiş!" demektir. Yanlış kullanıma örnek vermek gerekirse, "Ich lesen das Buch" ifadesi yanlıştır çünkü "lesen" fiili özneye göre çekimlenmelidir. Doğru kullanım "Ich lese das Buch" olmalıdır. "Lesen" fiilini benzer anlam taşıyan "studieren" ile karıştırmamak gerekir; çünkü "studieren" daha çok üniversitede bir konuyu derinlemesine incelemek anlamına gelir.

Örneklerle daha iyi anlaşılır bu konular. Birinci diyalog: A: "Was machst du gerade?" B: "Ich lese ein spannendes Buch." A: "Ne yapıyorsun şu anda?" B: "Heyecan verici bir kitap okuyorum." İkinci diyalog: A: "Hast du das Buch gelesen?" B: "Ja, ich habe es gestern beendet." A: "Kitabı okudun mu?" B: "Evet, dün bitirdim." Deyimler ve kalıplar açısından "lesen" fiilini kullanırken, zaman zarflarına ve fiil çekimlerine dikkat etmek gerekir. Yanlış kullanım hem anlam kaymasına neden olur hem de iletişimi zorlaştırır. Bir zamanlar bir arkadaşım "Lesen ist wichtig für die Bildung" demişti, yani "Okumak eğitim için önemlidir." Vallahi, ne kadar doğru bir laf...

Siz de bu ifadeyle 3 farklı zaman kullanarak örnek yazın bakalım 👇

Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:

Almanca "Unterbesetzt" Nedir, Ne Anlama Gelir?
Almanca "anpassen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca "abholen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca Günler - Örnek Cümlelerle
A2 Seviyesi Dönüşlü Fiiller Konu Anlatımı

<!-- internal-links-bot -->

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst Alt