Neler yeni

Almanca "leihen vs. mieten" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

fal_69a4571821022.jpg

**Temel Fark ve Mantık**
"Leihen" ve "mieten" Almanca'da sıkça karıştırılan iki terimdir. Leihen, "ödünç almak" anlamına gelirken, mieten "kiralamak" demektir. Yani leihen genelde ücretsiz ve kısa süreli bir ödünç alma durumunu ifade ederken, mieten bir hizmet karşılığında uzun süreli kullanım için bir şey kiralamaktır. Düşün bir, arkadaşından bir kitabı leihen edersin ama bir arabayı mieten yaparsın...

**Kullanım Senaryoları ve Tablo**
Hangi durumlarda hangisini kullanmak gerekir? İşte burada devreye kullanım senaryoları giriyor. Eğer bir şey geçici olarak ve genellikle ücretsiz alıyorsan, leihen dersin. Para karşılığında ve genellikle uzun süreli bir şey alıyorsan, bu durumda mieten kullanılır.

| Terim | Anlam | Kullanım Durumu |
|--------|---------------|-------------------------------|
| Leihen | Ödünç almak | Ücretsiz, kısa süreli |
| Mieten | Kiralamak | Ücretli, uzun süreli |

Örnek cümlelerle daha da açıklayalım:
- "Ich leihe ein Buch." (Bir kitap ödünç alıyorum.)
- "Ich habe ein Fahrrad geliehen." (Bir bisiklet ödünç aldım.)
- "Er lieh mir seinen Stift." (Bana kalemini ödünç verdi.)

- "Ich miete ein Auto." (Bir araba kiralıyorum.)
- "Wir haben ein Haus gemietet." (Bir ev kiraladık.)
- "Sie mietete ein Büro." (Bir ofis kiraladı.)

**Hata Avcısı ve Püf Noktaları**
Bak şimdi abi, bu iki kelimeyi birbirinin yerine kullanmak bazen komik durumlara yol açabiliyor. Mesela, "Ich leihe ein Auto" dediğinde, arabayı ücretsiz alıyormuşsun gibi bir izlenim yaratabilirsin ki bu pek doğru olmaz. Olay aslında şu: Leihen genelde eş-dost arasında, mieten ise daha resmi ve ticari bir iş.

En çok yapılan hata, günlük konuşmalarda bu iki terimi birbirine karıştırmak. "Yapma bunu" diyerek uyaralım: "Ich miete das Buch" demek, kitabı para karşılığında kiraladığın anlamına gelir ki genelde böyle bir şey olmaz.

Bir "Eselbrücke" ile karıştırmayı önleyebilirsin: "Leihen" derken 'L' harfini 'Limonata' gibi düşün, yani bedava; "Mieten" derken 'M' harfini 'Mark' (para) ile ilişkilendir, yani ücretli...

Ayırt etmek için kendine sorabileceğin pratik bir soru: "Bu işlemi yaparken para ödüyor muyum?" Cevap evetse, mieten kullan; hayırsa, leihen doğru tercih olacaktır.

Siz en çok hangi ikiliyi karıştırıyorsunuz? Aşağıya yazın, bir sonraki yazıda onu çözelim 👇

=== ZORUNLU:

Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:

Almanca "hören vs. zuhören" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "setzen vs. sitzen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "verwechseln vs. mischen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "besorgen vs. kaufen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "trinken vs. saufen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

<-- AlmancaForum -->

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst Alt