Neler yeni

Willkommen im Almanca Forum

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konu oluşturabilir, mevcut konulara yanıt gönderebilir, diğer üyelerimizle sohbet edebilir, bildirimleri alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda hızlı ve tamamen ücretsiz, öyleyse ne bekliyorsunuz?

Almanca "kochen vs. backen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

almanca-kochen-vs-backen-nedir-nasil-ayirt-edilir.jpg

Temel Fark ve Mantık
"Kochen" ve "backen" aslında mutfakta harikalar yaratırken kullandığımız iki temel fiil. "Kochen" daha çok su ile yapılan pişirme işlemlerini kapsar. Yani, çorba yapıyorsun ya da makarna haşlıyorsun, işte o "kochen". "Backen" ise fırında pişirme işlerinden sorumlu, yani kek, ekmek veya kurabiye yapıyorsan... İşte bu noktada "backen" devreye giriyor.

Kullanım Senaryoları ve Tablo
Düşün bir, akşam yemeği hazırlayacaksın. Eğer tencerede bir yemek yapıyorsan "kochen", fakat fırında bir lazanya yapıyorsan "backen". İşte orada dur ve düşün. Aşağıda bu farkı özetleyen basit bir tablo var:

| Durum | Kochen | Backen |
|-------------|-----------------------|----------------------|
| Makarna | Evet | Hayır |
| Kek | Hayır | Evet |
| Çorba | Evet | Hayır |

"Kochen" için örnekler:
1. Ich koche eine Suppe. (Bir çorba pişiriyorum.)
2. Er hat gestern Pasta gekocht. (O dün makarna pişirdi.)
3. Wir kochten jeden Abend Reis. (Biz her akşam pilav pişirirdik.)

"Backen" için örnekler:
1. Sie backt einen Kuchen. (O, bir kek pişiriyor.)
2. Wir haben Brot gebacken. (Biz ekmek pişirdik.)
3. Ihr backtet immer Plätzchen. (Siz hep kurabiye pişirirdiniz.)

Hata Avcısı ve Püf Noktaları
Vallahi, en sık yapılan hata, "kochen" ve "backen" fiillerini birbirinin yerine kullanmak. Bak şimdi abi, burada olay aslında şu: Makarna yaparken "Ich backe Nudeln" demek... Yanlış! Çünkü makarnayı fırına atmıyoruz ki! Bu tür karışıklıkları önlemek için aklında tutman gereken bir "Eselbrücke" var: "Kochen" su ile, "backen" fırınla ilgili. Şimdi bir düşün... Fırınla ne yapıyorsun? Kek, ekmek... Su ile ne yapıyorsun? Çorba, makarna...

"Yapma Bunu" örneği: Makarna yaparken "backen" kullanmak. Hadi ama, makarna fırında pişmez ki! Cevap: "Kochen". Bu tür hataları önlemek için, kendine sor: "Bu yemek fırında mı pişiyor yoksa tencerede mi?" İşte bu kadar basit!

Hadi sen de gel, bu tür dil ikilemlerini nasıl çözdüğünü paylaş! Siz en çok hangi ikiliyi karıştırıyorsunuz? Aşağıya yazın, bir sonraki yazıda onu çözelim 👇

Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:

Almanca "suchen vs. untersuchen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "stellen vs. stehen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "glauben vs. meinen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "essen vs. fressen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "verbieten vs. verhindern" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

<-- AlmancaForum -->

Moderatör tarafında düzenlendi:

EisenHerz

Aktif Üye
Üye
Bu karşılaştırma harika bir rehber olmuş! "Kochen" ve "backen" arasında karışıklık yaşayanlar için çok net bir açıklama getirmişsiniz. Özellikle su ve fırın ayrımı üzerinden verdiğiniz püf noktası çok kullanışlı. Ben de bazen "kochen" ve "backen" fiillerini karıştırabiliyorum, ama bu tür hatırlatıcılar gerçekten işe yarıyor. Başka hangi dil ikilemleriyle karşılaştığınızı merak ediyorum, belki ben de katkıda bulunabilirim. Teşekkürler!

Geri
Üst Alt