Neler yeni

Willkommen im Almanca Forum

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konu oluşturabilir, mevcut konulara yanıt gönderebilir, diğer üyelerimizle sohbet edebilir, bildirimleri alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda hızlı ve tamamen ücretsiz, öyleyse ne bekliyorsunuz?

Almanca "gehören vs. angehören" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

fal_69b244dbef8de.jpg

### Temel Fark ve Mantık
"Gehören" ve "angehören" arasındaki temel fark, kullanım bağlamında yatar. "Gehören," bir şeye sahip olma veya ait olma durumunu ifade ederken, "angehören," bir gruba ya da kuruma üyelik anlamı taşır. Yani "gehören" daha genel ve kişisel bir sahipliği anlatırken, "angehören" daha çok aidiyet, katılım ve grup üyeliği vurgusu yapar...

### Kullanım Senaryoları ve Tablo
Her iki kelime de ait olma kavramını ifade eder, ancak farklı zamanlarda ve mekanlarda kullanılırlar. Örneğin, bir kitabın bana ait olduğunu söylemek için "Das Buch gehört mir." (Kitap bana ait.) dersiniz. Ancak, bir derneğe üye olduğunuzu belirtmek için "Ich gehöre dem Verein an." (Ben derneğe üyeyim.) demek gerekir. Bakalım bir tabloyla bu farkı daha net görelim:

| Kelime | Anlamı | Kullanım Örneği |
|-------------|----------------------------------|-------------------------------------|
| gehören | sahip olmak, ait olmak | Das Auto gehört ihm. (Araba ona ait.) |
| angehören | bir gruba veya kuruma üye olmak | Sie gehört der Partei an. (O, partiye üye.) |

### Hata Avcısı ve Püf Noktaları
En sık karıştırılan nokta, bu iki terimin birbirinin yerine kullanılmaya çalışılmasıdır. "Bak şimdi abi, burada olay aslında şu," örneğin, "Ich gehöre dem Haus an." (Ben eve üyeyim.) yanlış bir kullanımdır. Burada "gehören" kullanılmalıydı çünkü ev bir üyelik değil, sahiplik durumunu ifade eder. İşte bu noktada bir "Eselbrücke" devreye girer: "Angehören" yani "an" eki, bir şeyin parçası olmayı, bir bütüne bağlanmayı ifade eder. Kendinize şu soruyu sorun: "Bu bir üyelik mi yoksa sahiplik mi?" Cevabınız doğru kelimeyi seçmenizde yardımcı olacaktır.

Örnek Düellosu:
1. gehören
- Ich gehöre zur Familie. (Aileye aitim.)
- Das Haus gehört uns. (Ev bize ait.)
- Dieses Lied gehört ihm. (Bu şarkı ona ait.)

2. angehören
- Ich gehöre der Gruppe an. (Gruba üyeyim.)
- Er gehört dem Verein an. (O, derneğe üye.)
- Sie gehörte der Mannschaft an. (O, takıma üyeydi.)

Pratik bir test: "Araba bana ait" demek için hangi kelimeyi kullanırız?

Unutmayın, dil öğrenmek bir yolculuktur ve her gün yeni bir şey keşfetmek mümkün. Siz en çok hangi ikiliyi karıştırıyorsunuz? Aşağıya yazın, bir sonraki yazıda onu çözelim 👇

Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:

Almanca "arbeiten vs. jobben" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "passen vs. stehen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "verwechseln vs. mischen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "versprechen vs. abmachen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "kennen vs. wissen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

<-- AlmancaForum -->

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst Alt