Neler yeni

Almanca "erst vs. nur" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir? (Zaman vs. Miktar)

almanca-erst-vs-nur-nedir-nasil-ayirt-edilir-zaman-vs-miktar-6.jpg

### Almanca "erst vs. nur" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir? (Zaman vs. Miktar)

Almanca dilinde sıkça karşılaşılan terimlerden biri olan "erst" ve diğeri "nur", kullanıldıkları cümledeki anlamı köklü bir şekilde değiştirebilir. "Erst", bir zaman dilimi içinde bir olayın gerçekleştiğini vurgularken, "nur" ise bir miktar veya sınırlılık ifadesi taşır. Yani, "erst" zamanla ilgili bir şey ifade ederken, "nur" bir şeyin sadece belirli bir yönüne odaklanır. Bu iki terimi doğru bir şekilde ayırt edebilmek, cümlelerinizin anlamını daha net hale getirecektir.

### Kullanım Senaryoları ve Tablo

"Erst" ve "nur" kelimeleri, cümle içinde farklı durumlarda tercih edilir. "Erst", bir olayın, eylemin ya da durumun belirli bir zamana kadar gerçekleşmediğini ya da geç gerçekleştiğini belirtir. Örneğin, "Ich komme erst um 10 Uhr" (Ben ancak saat 10'da geliyorum) cümlesinde, gelmenin zamanlaması vurgulanır. Diğer yandan, "nur", bir miktarın veya durumun sınırlı olduğunu ifade eder. "Ich habe nur 5 Euro" (Sadece 5 Euro'm var) cümlesinde, 5 Euro'nun miktarı ön plandadır. Aşağıdaki tabloda bu iki terimin temel farklarını görebilirsiniz:

| Terim | Anlamı | Kullanım Alanı |
|-------|--------|----------------|
| Erst | Ancak, ilk olarak | Zamanla ilgili |
| Nur | Sadece | Miktar veya sınırlılık |

### Hata Avcısı ve Püf Noktaları

Alman dilinde "erst" ve "nur" kelimelerini kullanırken, sıkça yapılan hatalar arasında bu terimlerin birbirinin yerine kullanılması yer alır. Örneğin, "Ich habe nur um 10 Uhr Zeit" (Saat 10'da sadece vaktim var) cümlesi yanlıştır. Burada "nur" kelimesi yerine "erst" kullanılmalıydı, çünkü asıl vurgulanan zaman. Bak şimdi abi, burada olay aslında şu: "nur" kelimesi, bir şeyi sınırlı olarak ifade ederken, "erst" bir olayın zamanlamasını belirtiyor. Bu nedenle, bu iki terimi karıştırmamak için aklınızda şu "Eselbrücke" (eşek köprüsü) kalıbını tutabilirsiniz: "Erst" ile "Zaman" ve "Nur" ile "Sınırlı Miktar" ilişkisini düşünün.

Örnek cümleler üzerinden ilerleyelim:

Erst Örnekleri:
1. Ich habe erst heute gelernt. (Bugün ancak öğrendim.)
2. Er kommt erst morgen. (O ancak yarın geliyor.)
3. Wir essen erst nach dem Spiel. (Maçtan sonra ancak yemek yiyoruz.)

Nur Örnekleri:
1. Ich habe nur einen Apfel. (Sadece bir elmam var.)
2. Sie spricht nur Deutsch. (O sadece Almanca konuşuyor.)
3. Er hat nur eine Chance. (Onun sadece bir şansı var.)

Zaman makinesi gibi düşünelim:

- "Ich komme erst jetzt" (Präsens)
- "Ich bin erst vor einer Stunde gekommen" (Perfekt)
- "Ich kam erst gestern" (Präteritum)

Şimdi kendi kendinize sorun: "Bu cümlede zaman mı, yoksa miktar mı önemli?" Bu soru, hangi kelimenin kullanılacağını seçmenizde faydalı olacaktır.

Siz en çok hangi ikiliyi karıştırıyorsunuz? Aşağıya yazın, bir sonraki yazıda onu çözelim 👇

Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:

Almanca "der Dschungel vs. das Dschungel" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "der Filter vs. das Filter" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "der Golf vs. das Golf" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "reiten vs. fahren" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "bisher vs. bisherig" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

<-- AlmancaForum -->

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst Alt