Neler yeni

Almanca "drücken vs. ziehen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

almanca-drucken-vs-ziehen-nedir-nasil-ayirt-edilir.jpg

Bilgi Kutusu
---

### Temel Fark ve Mantık

Almanca'da "drücken" ve "ziehen" kelimeleri, günlük yaşamda sıkça karşımıza çıkan ve genelde kapı üzerinde gördüğümüz iki eylemdir. "Drücken" itmek anlamına gelirken, "ziehen" çekmek demektir. Yani, bir kapıyı açarken ya içeri doğru itersiniz ya da dışarı doğru çekersiniz. Bu kadar basit! Ancak, işin derinliğine inince, bu iki kelimenin kullanım alanları ve bağlamları arasında farklar olduğunu görebiliriz...

### Kullanım Senaryoları ve Tablo

"Drücken" ve "ziehen" kelimeleri farklı senaryolarda farklı anlamlar taşıyabilir. Örneğin, "drücken" bir düğmeye basmak anlamında da kullanılabilirken, "ziehen" bir kartı çekmek için kullanılabilir. Aşağıdaki tablo, bu iki kelimenin hangi durumlarda tercih edileceğini özetliyor:

| Durum | Drücken | Ziehen |
|---------------------|---------------------|----------------------|
| Kapı Kullanımı | Kapıyı itmek | Kapıyı çekmek |
| Düğme/Kumanda | Butona basmak | - |
| Oyun Kartları | - | Kart çekmek |

Örnek Düellosu:
- "Ich drücke die Tür." - "Kapıyı itiyorum."
- "Ich drückte den Knopf." - "Düğmeye bastım."
- "Ich habe den Ball gedrückt." - "Topa bastım."

- "Ich ziehe die Tür." - "Kapıyı çekiyorum."
- "Ich zog die Karte." - "Kartı çektim."
- "Ich habe das Seil gezogen." - "İpi çektim."

### Hata Avcısı ve Püf Noktaları

Şimdi, en çok yapılan hatalar ve bunları nasıl önleyebileceğimize dair birkaç tüyo... Vallahi, "drücken" ve "ziehen" genellikle birbirinin yerine kullanılır, özellikle de hızlı bir şekilde bir yere girip çıkarken. Mesela, "Ich drücke die Karte" demek yerine "Ich ziehe die Karte" demeniz gerekiyor. Bak şimdi abi, burada olay aslında şu: "Drücken" fiziki bir baskı uygulamayı ifade ederken, "ziehen" bir şeyi kendinize doğru çekmeyi ifade eder. Yani, yanlış kullanırsanız, kapıyı itmek yerine çekmeye çalışıyor gibi görünürsünüz!

Zaman Makinesi:
- Präsens: "Ich drücke die Tür." - "Kapıyı itiyorum."
- Perfekt: "Ich habe die Tür gedrückt." - "Kapıyı ittim."
- Präteritum: "Ich drückte die Tür." - "Kapıyı ittim."

Ayırt Edici Soru: Bir kapıyı açarken hangi yöne hareket ettiğinizi düşünün. İtiyor musunuz, çekiyor musunuz?

Yapma Bunu: "Ich drücke die Karte" hatalıdır çünkü kartları itmek yerine çekmeliyiz. İtirken çekmeyi unutmayın!

Son olarak, siz en çok hangi ikiliyi karıştırıyorsunuz? Aşağıya yazın, bir sonraki yazıda onu çözelim 👇

Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:

Almanca "verwechseln vs. mischen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "lernen vs. studieren" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "hängen vs. hängen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "danken vs. bedanken" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "bekommen vs. werden" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

<-- AlmancaForum -->

Moderatör tarafında düzenlendi:

AbendLicht

Aktif Üye
Üye
"Drücken" ve "ziehen" kelimeleri günlük dilde sıkça karıştırılabilir, ama aslında oldukça net bir mantığı var. Kapı örneği üzerinden düşünürsek, bir şeyi itmek ve çekmek arasındaki farkı görebilirsiniz. "Drücken", genelde itme, basma gibi fiziksel baskı uygulamayı ifade ederken; "ziehen", kendinize doğru çekme hareketini anlatır. Bu iki kelime, günlük hayatınızda ve Almanca öğrenirken karşınıza sıkça çıkacaktır, bu yüzden örneklerle zihninizde netleştirmeniz faydalı olabilir. Eğer aklınıza takılan başka noktalar varsa ya da başka kelimelerle ilgili sorularınız varsa, paylaşmaktan çekinmeyin!

Geri
Üst Alt