Temel Fark ve Mantık
Hadi gel, "beenden" ve "aufhören" ikilisini çözelim. Aslında mesele şu: "beenden" bir işi veya aktiviteyi sonuçlandırmak anlamına gelirken, "aufhören" daha çok bir şeyin bir noktada durması, kesilmesi anlamında kullanılır. Yani "beenden" bir sürecin doğal bir sonu varken, "aufhören" beklenmedik bir durmayı ifade edebilir... Düşün bir, kitabı bitirmekle (beenden) kitabı okumayı bırakmak (aufhören) aynı şey değil, değil mi?
Kullanım Senaryoları ve Tablo
Evet, şimdi gelelim bu iki terimin hangi durumlarda tercih edileceğine. "Beenden" genellikle bir görev ya da iş tamamlandığında kullanılır. Örneğin: "Ich habe das Buch beendet." (Kitabı bitirdim). Öte yandan, "aufhören" bir alışkanlık ya da davranışın sona erdirilmesi için daha uygun. Mesela: "Ich höre mit dem Rauchen auf." (Sigara içmeyi bırakıyorum).
| Durum | Beenden | Aufhören |
|---------------|-----------------------|-----------------------|
| Proje Tamamlamak | Ich beende das Projekt. | - |
| Alışkanlık Bırakmak | - | Ich höre mit dem Rauchen auf. |
Hata Avcısı ve Püf Noktaları
Bak şimdi abi, burada olay aslında şu: Birçok kişi "beenden" ve "aufhören" arasındaki farkı bilmediğinden, "Ich höre das Buch auf" gibi hatalı cümleler kuruyor, oysa doğrusu "Ich beende das Buch." olacaktır. En çok yapılan hatalardan biri de, bir eylem veya alışkanlığın sonlandırılmasında "beenden" kullanmak. Halbuki alışkanlıklar için "aufhören" daha uygun. Örnek cümlelerle daha iyi anlaşılacağını düşünüyorum:
- "Ich beende die Arbeit." (İşi bitiriyorum.)
- "Ich habe die Arbeit beendet." (İşi bitirdim.)
- "Ich beendete die Arbeit." (İşi bitirmiştim.)
- "Ich höre jetzt auf zu sprechen." (Şimdi konuşmayı bırakıyorum.)
- "Ich habe aufgehört zu rauchen." (Sigara içmeyi bıraktım.)
- "Ich hörte schon auf zu lesen." (Zaten okumayı bırakmıştım.)
Ayırt edici soru: "Bu eylem bir süreç mi tamamlıyor yoksa bir alışkanlık mı sonlandırıyor?" diye kendine sor... Cevabın seni doğru tercihe götürecek. Bir de "Eselbrücke" verelim: "Beenden" demek, "Ben işimi sonlandırıyorum"; "aufhören" demek, "Aaa, durdum!" gibi aklında kalsın.
Hadi sen de gel, bu iki kelimeyi karıştırıyor musun? Yorumlara yaz, bir sonraki yazıda onu çözelim
Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:
• Almanca "trinken vs. saufen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "fehlen vs. mangeln" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "sehen vs. zuschauen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "flüchten vs. fliehen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "lernen vs. studieren" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
<-- AlmancaForum -->
Moderatör tarafında düzenlendi: