Bilgi Kutusu
Kalıbın Mantığı ve Doğuşu
Almanca'da bahçe işleri ve bitki takası deyince akla gelen kalıp "Pflanzen tauschen" yani "bitki takası yapmak". Bu kalıp, Almanya'nın yeşil yaşamına duyduğu sevgiden doğmuş. Düşün bir, Almanlar yeşili, doğayı çok sever, bahçede vakit geçirirler. İşte bu kalıp da bu kültürel alışkanlığın bir yansıması. "Ich tausche Pflanzen mit meinem Nachbarn" derken, "Komşumla bitki takası yapıyorum" demiş oluyorsun. Bu kalıbı farklı zamanlarda da kullanabilirsin: "Ich habe Pflanzen getauscht" (Bitki takası yaptım), "Ich werde Pflanzen tauschen" (Bitki takası yapacağım)...
Günlük Hayattan Senaryolar
Valla, günlük hayatta bu kalıbı kullanırken çok eğlenceli anlar yaşayabilirsin. Mesela, bahçede çalışırken komşun Helga, "Hast du neue Pflanzen?" (Yeni bitkilerin var mı?) diye sorar. Sen de "Ja, ich habe mit Thomas Pflanzen getauscht" (Evet, Thomas ile bitki takası yaptım) diyebilirsin. Ya da daha resmî bir ortamda, diyelim ki iş yerinde patronun bahçene ilgi duyuyor. "Haben Sie neue Pflanzen in Ihrem Garten?" (Bahçenizde yeni bitkiler var mı?) diye sorar. Sen de "Ja, ich habe letzte Woche Pflanzen getauscht" (Evet, geçen hafta bitki takası yaptım) yanıtını verebilirsin. İşte burada dikkat et, "du" yerine "Sie" kullanman lazım, resmî bir ortamdayız...
Kültürel Püf Noktaları ve Nüanslar
Abi bak şimdi, bu kalıbı kullanırken dikkat etmen gereken şeyler var. Mesela, "Ich tausche meine Pflanzen" (Bitkilerimi takas ediyorum) demek yerine, "Ich tausche Pflanzen" (Bitki takası yapıyorum) demek daha doğru olur. Çünkü "meine" dediğinde, sadece kendi bitkilerini veriyormuşsun gibi anlaşılır. Kardeş ifadelerden biri "Pflanzen wechseln" yani "bitkileri değiştirmek". Ancak bu biraz daha teknik kalmakta ve duygusal bağ kurmaz... "Pflanzen teilen" yani "bitkileri paylaşmak" ise daha samimi bir ifade; aynı "Pflanzen tauschen" gibi. Hangisi daha 'Almancı' dersen, "Pflanzen tauschen" tabii ki!
Hadi sen de gel, bu deyimi ilk duyduğunda ne anlamıştın? Komik ya da ilginç bir anın varsa dökül bakalım
Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:
• Almanca "Naz Yapma" veya "Rol Yapma" Anlamına Gelen Cümleler
• Almanca "İçini Dökmek" ve Derin Sohbet Başlatma Cümleleri
• Almanca "Sözümü Kesme" ve Konuşma Adabı Cümleleri
• Almanca "Laf Aramızda" ve Sır Saklama Kalıpları
• Almanca "Gözüme Girmek" ve Takdir Kazanma Cümleleri
<-- AlmancaForum -->
Moderatör tarafında düzenlendi: