Neler yeni

Almanca "auswählen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?

seyfi

Vip Üye
Üye
almanca-auswahlen-nedir-ne-anlama-gelir-nasil-kullanilir.jpg

Kalıbın Mantığı ve Doğuşu
Almanca'da "auswählen" kelimesi, özünde "seçmek" anlamına gelir. Bu kelimenin kökeni, "aus" (dışarı) ve "wählen" (seçmek) birleşiminden türemiştir. Düşün bir, bir dükkâna girdiğinde farklı kıyafetler arasında seçim yapıyorsun; işte bu kelime tam da bu durumu ifade eder. Zamanla gündelik dilde sıkça kullanılmış ve farklı zaman kiplerinde de kendine yer bulmuştur. Präsens'te "ich wähle aus" (seçiyorum), Perfekt'te "ich habe ausgewählt" (seçtim) gibi kullanımları vardır.

Günlük Hayattan Senaryolar
Valla, "auswählen" kelimesini günlük hayatta kullanırken sıkça karşımıza çıkan senaryolar oldukça fazladır. Mesela bir restoranda garson size menüyü sunar ve siz de "Ich wähle den Fisch aus" (Balığı seçiyorum) dersiniz. Ya da geçmiş bir seçimden bahsetmek için "Gestern habe ich das rote Kleid ausgewählt" (Dün kırmızı elbiseyi seçtim) diyebilirsiniz. Gelecek planlarınız içinse "Ich werde das nächste Mal ein anderes Buch auswählen" (Bir dahaki sefere başka bir kitap seçeceğim) ifadesini kullanabilirsiniz. Ne kadar basit, değil mi? Ama işin püf noktası, samimi bir ortamda "du" ile, resmi bir ortamda ise "Sie" ile kullanmanız gerektiği... Mesela, "Wählen Sie bitte aus" (Lütfen seçiniz) dediğinizde daha resmi bir ton yakalamış olursunuz.

Kültürel Püf Noktaları ve Nüanslar
Almanca'da "auswählen" kelimesi, diğer dillerdeki "choose" ya da "pick" kelimelerine benzer, ama kültürel bağlamda bazı nüanslar barındırıyor. Almanya'da insanlar seçim yaparken genelde düşünüp taşınır, çünkü bu bir ciddiyet göstergesidir. Eğer bir mekânda, "Ich habe diese Torte ausgewählt" (Bu pastayı seçtim) dediğinizde, sadece tatlı bir tercih yapmış olmazsınız, aynı zamanda bu seçiminizle ilgili bir hikâye ya da anı da paylaşabilirsiniz. Bir de "auswählen" ile "entscheiden" (karar vermek) arasında ince bir çizgi var. "Auswählen", daha çok bir şeyler arasından seçim yapmayı ifade ederken, "entscheiden" genelde bir durum karşısında alınan nihai kararı belirtir. "Aussuchen" ve "auswählen" arasında da bir fark var; "aussuchen" daha gündelik ve spontane seçimler için kullanılırken, "auswählen" genellikle daha planlı ve düşünülmüş seçimler için tercih edilir. Abi bak şimdi, en sık yapılan hata "auswählen" kelimesini rastgele bir karar anında kullanmak olabilir, o yüzden dikkat etmek gerek...

Siz bu deyimi ilk duyduğunuzda ne anlamıştınız? Komik bir anınız varsa dökülün bakalım 👇

Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:

Almanca "aufstehen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca Fiiler Ve Türkçe Anlamları
Almanca "abraten" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Lassen Fi̇i̇li̇
Almanca "ausgehen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?

<-- AlmancaForum -->

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst Alt