Bilgi Kutusu
Kalıbın Mantığı ve Doğuşu
"Ausfüllen" kelimesi, Almanca'da "doldurmak" anlamına gelir. Valla, aslında işin kökeni basit: "aus" ve "füllen" kelimelerinin birleşiminden türemiş. "Aus", dışarı anlamına gelirken, "füllen" ise "doldurmak" demektir. Yani, bir formu, bir belgeyi ya da boş bir alanı doldurduğunda bu kelimeyi kullanıyorsun. Düşün bir, bir form alıyorsun eline, oradaki boşlukları dolduruyorsun... İşte bu, "ausfüllen"!
Günlük Hayattan Senaryolar
Şimdi, günlük hayatta nasıl kullanırız bu kelimeyi, ona bakalım. Mesela bir bankadaysın ve görevli sana bir form uzatıyor: "Bitte füllen Sie dieses Formular aus." (Lütfen bu formu doldurun.) Burada resmi bir dil kullanılıyor ve "Sie" zamiri tercih ediliyor. Şimdi bir de samimi bir ortam düşünelim: Kankan sana bir iş başvuru formu veriyor ve "Hey, kannst du das ausfüllen?" diyor. (Hey, bunu doldurabilir misin?) Gördüğün gibi, burada "du" zamiri ile samimi bir dil kullanılıyor. Zaman açısından da esneklik var; Präsens, Perfekt, Präteritum ve Futur I kullanabilirsin: "Ich fülle das Formular aus." (Formu dolduruyorum.) "Ich habe das Formular ausgefüllt." (Formu doldurdum.) "Ich füllte das Formular aus." (Formu doldurdum.) "Ich werde das Formular ausfüllen." (Formu dolduracağım.)
Kültürel Püf Noktaları ve Nüanslar
Şimdi, işin biraz derinine inelim. Almanca'da "ausfüllen" kelimesi, resmi belgelerle sıkça kullanılır. Düşün, bir vize başvurusu yapıyorsun ve o formu doldurmak zorundasın... İşte burada "ausfüllen" devreye giriyor. Ama abi bak şimdi, en yaygın hata, bu kelimeyi yanlış yerde kullanmak. Mesela, birini yemekle tıka basa doyurduğunda "füllen" kullanırsın, "ausfüllen" değil. Bu detay önemli! Başka benzer ifadeler de var: "erfüllen" gibi. "Erfüllen", bir görevi yerine getirmek anlamına gelir ve daha çok soyut şeyler için kullanılır. Örneğin, "ich erfülle meine Pflicht" (Görevimi yerine getiriyorum) dersin. "Füllen" ise doğrudan dolulukla alakalı, ama "ausfüllen" gibi belirli bir formu, belgeyi değil, daha genel bir doluluk ifade eder. Almanya'da yaşıyorsan, bu kelimeleri doğru kullanmak sosyal hayatında sana kolaylık sağlayacak. Valla, kültürel nüansları anlamak, dilin ruhunu kavramak için önemli...
Hadi şimdi siz de katılın: "Siz bu deyimi ilk duyduğunuzda ne anlamıştınız? Komik bir anınız varsa dökülün bakalım
Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:
• Quizlet Ile Yeni Almanca Kelimeler Öğrenebilirsizni
• Almanca "anhalten" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
• Almanca "ansehen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
• Almanca "aufräumen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
• Soru Almanca Voll Krass Nedir? Nasıl Kullanılır?
<-- AlmancaForum -->
Moderatör tarafında düzenlendi: