Neler yeni

Willkommen im Almanca Forum

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konu oluşturabilir, mevcut konulara yanıt gönderebilir, diğer üyelerimizle sohbet edebilir, bildirimleri alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda hızlı ve tamamen ücretsiz, öyleyse ne bekliyorsunuz?

Almanca "arbeiten vs. jobben" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

fal_69ac77ce12356.jpg

**Temel Fark ve Mantık**
"Arbeiten" ve "jobben" arasındaki fark aslında oldukça basit. "Arbeiten," genel olarak çalışmak anlamına gelir ve genellikle uzun süreli veya sürekli bir işi ifade eder. Öte yandan, "jobben" daha çok geçici, kısa süreli ve genellikle öğrenci işleri gibi daha az kalıcı işleri anlatır. Yani, biri kalıcı bir mesleği veya kariyeri tanımlarken, diğeri geçici bir ek iş veya kısa süreli görevleri tanımlar...

**Kullanım Senaryoları ve Tablo**
Peki, bu terimleri hangi durumlarda kullanmalıyız? Düşün bir, uzun vadeli bir işte çalışıyorsan muhtemelen "arbeiten" dersin. Ancak bir öğrenciysen ve yaz tatilinde bir kafede çalışıyorsan, işte o zaman "jobben" devreye girer. İşte bu ayrımı daha net görmek için bir tablo:

| Durum | Doğru Terim |
|---------------------------|-------------|
| Kalıcı iş (mühendislik vb.) | arbeiten |
| Geçici yaz işi (garsonluk vb.) | jobben |

**Hata Avcısı ve Püf Noktaları**
En sık yapılan hatalardan biri bu iki terimi birbirinin yerine kullanmak. Bak şimdi abi, burada olay aslında şu: "Ich arbeite als Kellner" (Garson olarak çalışıyorum) demek, bu işi meslek olarak yaptığını gösterir. Ama yaz tatilinde garsonluk yapıyorsan "Ich jobbe als Kellner" demelisin. Bu küçük fark, dilin doğal akışında büyük önem taşıyor.

Örnek Düellosu:
- Arbeiten:
- Ich arbeite in einer Firma. (Bir firmada çalışıyorum.)
- Er hat lange als Lehrer gearbeitet. (O, uzun süre öğretmen olarak çalıştı.)
- Wir arbeiteten gestern bis spät. (Dün geç saatlere kadar çalıştık.)
- Jobben:
- Sie jobbt neben dem Studium. (O, öğrenim yanında çalışıyor.)
- Ich habe letztes Jahr in einem Café gejobbt. (Geçen yıl bir kafede çalıştım.)
- Wir jobbten während der Ferien. (Tatillerde çalıştık.)

Yapma Bunu: Genelde "Ich arbeite in den Ferien" hatalı bir kullanım olur çünkü burada geçici bir iş anlatılıyor. Doğrusu "Ich jobbe in den Ferien" olmalı. Ayırt Edici Soru: "Bu iş, benim için kalıcı mı yoksa geçici mi?" diye sorarak, hangi terimi kullanacağını kolayca bulabilirsin...

Hadi sen de gel, en çok hangi ikiliyi karıştırıyorsun? Aşağıya yaz, bir sonraki yazıda onu çözelim 👇

===

Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:

Almanca "erkennen vs. anerkennen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "trinken vs. saufen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "lernen vs. studieren" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "empfehlen vs. raten" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "setzen vs. sitzen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

<-- AlmancaForum -->

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst Alt