Neler yeni

Almanca "abstimmen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?

hasanogr

Vip Üye
Üye
almanca-abstimmen-nedir-ne-anlama-gelir-nasil-kullanilir.jpg

**Bilgi Kutusu**
**Almanca "abstimmen" Ne Anlama Gelir?**

"Abstimmen" kelimesi, Almanca'da "oylamak" veya "uyum sağlamak" anlamına gelir. Kullanımına bağlı olarak iki temel anlam taşıyor. Resmi bir bağlamda, genellikle karar alma süreçlerinde veya toplantılarda, "oylamak" anlamında kullanılır. Samimi bir ortamda ise, "uyum sağlamak" veya "düzenlemek" anlamına gelebilir. Mesela, bir toplantı sırasında "Wir müssen über das neue Projekt abstimmen" denildiğinde, "Yeni proje hakkında oylama yapmalıyız" anlamına gelir. Ancak, arkadaşlar arasında "Wir stimmen unsere Pläne ab" ifadesi, "Planlarımızı uyumlu hale getiriyoruz" şeklinde anlaşılır. İşte bu yüzden, kelimenin bağlamı ve tonu, anlamını belirliyor.

**Farklı Zamanlarda "Abstimmen" Kullanımı**

Düşünün bir, "abstimmen" fiilini farklı zaman kiplerinde nasıl kullanırız? Präsens'te "Ich stimme darüber ab" diyerek "Bunun hakkında oy veriyorum" dersiniz. Perfekt'te ise "Ich habe darüber abgestimmt" şeklinde "Bunun hakkında oy verdim" olur. Geçmiş zaman, yani Präteritum'da "Ich stimmte darüber ab" kullanılır, bu da "Bunun hakkında oy verdim" demek. Gelecek zaman olan Futur I'de "Ich werde darüber abstimmen" diyerek "Bunun hakkında oy vereceğim" diyebilirsiniz. Bu zaman değişiklikleri ile fiilin anlamı ve vurgusu değişmez, sadece olayın gerçekleştiği zaman dilimi farklılaşır. Ancak, cümle yapısı ve kullanılan ekler dikkat gerektirir.

**Resmi ve Samimi Kullanımda "Abstimmen"**

Resmi ve samimi kullanımlar arasındaki farklar önemlidir. Resmi bir toplantıda "abstimmen" kelimesi, genellikle ciddi ve belirli bir protokol gerektiren bir eylemi ifade eder. Yanlış kullanımı, mesela, "Wir stimmen die Präsentation ab" şeklinde olabilir, bu cümlede "abstimmen" yerine "vorbereiten" (hazırlamak) daha uygun olur, çünkü "abstimmen" burada yanlış bir anlam yaratır. Samimi bir ortamda ise, projeler veya planlar arasında uyum sağlamak için kullanılır. Örnek bir diyalogda, Anna: "Stimmen wir unsere Pläne für das Wochenende ab?" der. Tom ise: "Ja, lass uns das machen!" diye cevaplar. Türkçesi, Anna: "Hafta sonu planlarımızı ayarlayalım mı?" ve Tom: "Evet, hadi yapalım!" Eğer siz de "abstimmen" kelimesini kullanarak cümleler kurmak isterseniz, bağlamı iyi değerlendirin. Benzer ifadelerden "vereinbaren" (anlaşmak) ve "koordinieren" (koordine etmek) ile karşılaştırıldığında, "abstimmen" daha çok katılımcı bir süreç gerektirir.

Siz de bu ifadeyle 3 farklı zaman kullanarak örnek yazın bakalım 👇

===

Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:

Almanca "absagen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca Fiiler Ve Türkçe Anlamları
Almanca Günler - Örnek Cümlelerle
Almanca "abfahren" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca "anerkennen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?

<!-- internal-links-bot -->

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst Alt