**Bilgi Kutusu**
**Almanca "absagen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?**
**Almanca "absagen" Fiilinin Temel Anlamı ve Kullanımı**
Almanca'da "absagen" fiili, en temel haliyle "iptal etmek" veya "reddetmek" anlamına gelir. Kullanıldığı cümlelerde genellikle bir etkinliğin iptali veya bir davete katılamama durumu anlatılır. Basit bir örnek verirsek, "Ich muss das Treffen absagen" cümlesi "Toplantıyı iptal etmeliyim" anlamına gelir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, bu fiilin günlük konuşma dilinde de resmi belgelerde de sıkça kullanılabilmesidir. Yani, ister arkadaşınıza bir buluşmayı iptal ettiğinizi söyleyin, ister bir iş toplantısını erteleyin, "absagen" kelimesi işinizi görecektir.
**"Absagen" Kelimesinin Zamanlara Göre Kullanımı**
"Absagen" fiilini farklı zamanlarda kullanmak, dilin inceliklerini daha iyi anlamak açısından önemlidir. Örneğin, şimdiki zamanda "Ich sage das Konzert ab" diyerek "Konseri iptal ediyorum" ifadesini kullanabilirsiniz. Perfekt zamanında ise "Ich habe das Konzert abgesagt" şeklinde "Konseri iptal ettim" demek mümkündür. Geçmiş zaman, yani Präteritum'da "Ich sagte das Konzert ab" diyerek "Konseri iptal ettim" ifadesi kullanılır. Gelecek zaman için ise "Ich werde das Konzert absagen" ifadesiyle "Konseri iptal edeceğim" diyebilirsiniz. Tüm bu kullanımlar arasındaki fark, sadece zamanın değişimiyle ilgilidir ve hepsi de aynı fiilin farklı zamanlardaki halleridir.
**Resmi ve Samimi Kullanım Farkları ile Yanlış Kullanım Örnekleri**
Samimi bir ortamda, mesela bir arkadaşınıza "Maalesef buluşmaya gelemeyeceğim, iptal ediyorum" demek isterseniz "Sorry, ich muss absagen" ifadesi oldukça uygun düşer. Resmi bir ortamda ise "Sehr geehrte Damen und Herren, ich muss leider absagen" şeklinde bir ifade kullanarak, "Sayın bayanlar ve baylar, maalesef iptal etmek zorundayım" demeniz daha uygun olacaktır. Yanlış kullanım örneği ise "Ich absage das Konzert" gibi bir cümle olabilir. Burada "absage" kelimenin doğru çekimi değildir, doğru hali "sage ab" olmalıdır. Ayrıca, "ablehnen" fiili ile karıştırılmamalıdır. "Ablehnen" genellikle bir teklifi veya öneriyi reddetmek anlamında kullanılır. Örneğin, "Ich lehne das Angebot ab" ile "Teklifi reddediyorum" denir. İşte böyle, "absagen" ve "ablehnen" arasındaki farkı bilmek, dilin doğru kullanımı için önemlidir.
“Siz de bu ifadeyle 3 farklı zaman kullanarak örnek yazın bakalım
**
Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:
• Almanca "anschauen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
• Almanca "anbieten" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
• Soru Almanca Voll Krass Nedir? Nasıl Kullanılır?
• Goethe A2 Kelime Listesi
• Almanca "Aufgehoben" Nedir, Ne Anlama Gelir?
<!-- internal-links-bot -->
Moderatör tarafında düzenlendi: