### Temel Fark ve Mantık
"Wählen" ve "auswählen" arasındaki temel fark, aslında olayın genişliğiyle ilgili. "Wählen", genel bir seçim yapma eylemini ifade ederken, "auswählen" daha spesifik bir seçim yapma durumunu anlatır. Yani "wählen", seçenekler arasından birini seçmek; "auswählen" ise bu seçenekler arasından en uygun olanı seçmek demek...
### Kullanım Senaryoları ve Tablo
Hangi durumlarda hangi terimin kullanılacağını merak ediyorsan, işte burada devreye günlük yaşantımız giriyor. Mesela süpermarkette bir meyve seçerken "Ich wähle einen Apfel" (Bir elma seçiyorum) diyebilirsin. Ama arkadaşına hediye almak için en iyi kitabı seçerken "Ich wähle ein Buch aus" (Bir kitap seçiyorum) demek daha uygun... İşte kısa bir tablo:
| Terim | Durum Örneği |
|------------|--------------------|
| Wählen | Genel seçimler |
| Auswählen | Spesifik tercihler |
### Hata Avcısı ve Püf Noktaları
Vallahi, en sık yapılan hata bu iki kelimenin birbirinin yerine kullanılması. Mesela, seçim günü "Ich wähle aus" dersen, sanki yanlış seçim yapıyormuşsun gibi olur. Bak şimdi abi, burada olay aslında şu: "wählen" bir genel seçim eylemidir ve spesifik bir şey seçme durumu değildir. "Eselbrücke" olarak şunu düşünebilirsin: "Wählen", bir gruptan genel seçim yapmak, "auswählen" ise spesifik birisini ya da bir şeyi seçmek. Pratik bir soru: "Eğer bir şeyin en iyisini seçmeye çalışıyorsam, 'wählen' mi 'auswählen' mi kullanmalıyım?" İşte olay burada çözülüyor...
Örnek Düellosu:
- Wählen:
- "Ich wähle den neuen Präsidenten." (Yeni başkanı seçiyorum.)
- "Gestern wählte ich den Film." (Dün filmi seçtim.)
- "Ich habe immer die gleiche Marke gewählt." (Her zaman aynı markayı seçtim.)
- Auswählen:
- "Ich wähle den besten Apfel aus." (En iyi elmayı seçiyorum.)
- "Er wählte ein Geschenk aus." (O, bir hediye seçti.)
- "Sie hat die Teilnehmer ausgewählt." (Katılımcıları o seçti.)
Zaman Makinesi:
- Präsens: "Ich wähle aus, was ich morgen anziehe." (Yarın ne giyeceğimi seçiyorum.)
- Perfekt: "Ich habe das Auto gewählt." (Arabayı seçtim.)
- Präteritum: "Er wählte den Kandidaten aus." (Adayı seçti.)
Hadi sen de gel, hangi ikiliyi daha çok karıştırıyorsun? Aşağıya yaz, bir sonraki yazıda onu çözelim
Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:
• Almanca "passen vs. stehen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "danken vs. bedanken" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "hängen vs. hängen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "anfangen vs. beginnen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "arbeiten vs. jobben" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
<-- AlmancaForum -->
Moderatör tarafında düzenlendi: