Neler yeni

Almanca "setzen vs. sitzen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

fal_69a629e18de35.jpg

**Bilgi Kutusu**
**Temel Fark ve Mantık**
Setzen ve sitzen, Almanca'da kafa karışıklığına neden olan iki fiil. Setzen, bir şeyi ya da birini oturtmak anlamına gelirken; sitzen, birinin ya da bir şeyin oturma pozisyonunda olduğunu ifade eder. Kısacası, setzen eylemi başlatır, sitzen ise bu eylemin sonucunu gösterir. Yani, önce birini "setzet" (oturturuz), sonra o kişi "sitzt" (oturur). İşin püf noktası bu...

**Kullanım Senaryoları ve Tablo**
Setzen genellikle bir hareketi, bir eylemi ifade ederken, sitzen bir durumun devam ettiğini belirtir. Örneğin: Birine "Ich setze mich" dediğinizde, "Ben oturuyorum" dersiniz. Ama "Ich sitze" derseniz, "Ben oturuyorum" yani oturmuş bir halde duruyorum demek istersiniz. İşte basit bir tabloyla gösterelim:

| Fiil | Anlamı | Örnek Cümle |
|---------|-----------------|----------------------|
| Setzen | Oturtmak | Ich setze den Hund. |
| Sitzen | Oturmak | Der Hund sitzt. |

**Hata Avcısı ve Püf Noktaları**
En sık yapılan hata, bu iki fiilin birbirinin yerine kullanılmasıdır. Mesela, "Er setzt auf dem Stuhl" dediğinizde, "O sandalyeye oturuyor" demek istersiniz ama aslında yanlış çünkü "Er sitzt auf dem Stuhl" doğru olan. Bak şimdi abi, burada olay aslında şu: Setzen eylemi başlatan fiil, sitzen ise bu eylemin sonucunu anlatan fiil. Bir de unutma, setzen fiili hareket gerektirir ve genellikle akkusativ (yani -i hali) ile kullanılır. İşte bir eşek köprüsü: "Setz dich, dann sitzt du." Önce otur ki sonra oturmuş olasın...

**Örnek Düellosu**
- Setzen:
- Ich setze das Buch auf den Tisch. (Kitabı masaya koyuyorum.)
- Sie setzt den Vogel auf den Ast. (Kuşu dala oturtuyor.)
- Wir setzen uns auf den Boden. (Yere oturuyoruz.)
- Sitzen:
- Das Buch sitzt auf dem Tisch. (Kitap masanın üstünde duruyor.)
- Der Vogel sitzt auf dem Ast. (Kuş dalda oturuyor.)
- Wir sitzen auf dem Boden. (Yerde oturuyoruz.)

**Zaman Makinesi**
- Präsens: Ich setze den Stuhl. / Der Stuhl sitzt.
- Perfekt: Ich habe den Stuhl gesetzt. / Der Stuhl hat gesessen.
- Präteritum: Ich setzte den Stuhl. / Der Stuhl saß.

**Ayırt Edici Soru**
Kendine sor: "Bu eylem bir hareket mi yoksa bir durum mu?" Eğer hareketse setzen, durumsa sitzen kullan...

Sonuçta, dil öğrenmek biraz da bu tür farkları ayırt edebilmekle ilgili. Hadi sen de gel, kendi örneklerini paylaş, bakalım başka hangi ikililerde karışıklık yaşıyorsun? Aşağıya yazın, bir sonraki yazıda onu çözelim 👇

===

Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:

Almanca "passen vs. stehen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "versprechen vs. abmachen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "bemerken vs. merken" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "essen vs. fressen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "hängen vs. hängen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

<-- AlmancaForum -->

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst Alt