Neler yeni

Willkommen im Almanca Forum

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konu oluşturabilir, mevcut konulara yanıt gönderebilir, diğer üyelerimizle sohbet edebilir, bildirimleri alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda hızlı ve tamamen ücretsiz, öyleyse ne bekliyorsunuz?

Almanca "schließen vs. zumachen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

almanca-schliessen-vs-zumachen-nedir-nasil-ayirt-edilir.jpg

Temel Fark ve Mantık
Schließen ve zumachen... İkisi de "kapatmak" demek ama farklı alanlarda kullanılır. Schließen, daha resmi ve genellikle kilitleme, kapatma işlemlerinde tercih edilir. Zumachen ise günlük dilde, daha çok fiziksel bir hareketi ifade eder. Düşün, bir kapıyı kapatacaksan zumachen, ama bir anlaşmayı kapatıyorsan schließen...

Kullanım Senaryoları ve Tablo
Hangi durumda hangi kelimeyi kullanacaksın? Vallahi, işin püf noktası burada. Schließen, resmi ve soyut bağlamlarda kullanılır: kapı kilitlemek, anlaşma yapmak gibi... Zumachen ise fiziksel ve günlük durumlarda: pencere kapatmak, çanta kapatmak gibi...

| Kelime | Kullanım Alanı | Örnek Durumlar |
|-----------|-------------------|------------------------|
| schließen | Resmi, soyut | Kapı kilitlemek |
| zumachen | Günlük, fiziksel | Pencere kapatmak |

Hata Avcısı ve Püf Noktaları
Bak şimdi abi, burada olay aslında şu: Biri çıkıp, "Ben kapıyı zugemachtım," diyorsa, tamam, ama iş anlaşması için "Ich habe den Vertrag zugemacht," dediğinde yanlış olur çünkü iş anlaşmasını fiziksel olarak kapatmazsın, resmen kapatırsın. İşte bu yüzden o durumda schließen kullanmalısın.

Gelelim zaman makinesi olayına:
- Präsens: Ich schließe die Tür. (Kapıyı kapatıyorum.)
- Perfekt: Ich habe die Tür geschlossen. (Kapıyı kapattım.)
- Präteritum: Ich schloss die Tür. (Kapıyı kapattım.)

Zumachen için:
- Präsens: Ich mache das Fenster zu. (Pencereyi kapatıyorum.)
- Perfekt: Ich habe das Fenster zugemacht. (Pencereyi kapattım.)
- Präteritum: Ich machte das Fenster zu. (Pencereyi kapattım.)

En yaygın hata, bu iki terimi birbirinin yerine kullanmak. Yapma bunu! En basitinden, "Ich schließe mein Buch," dediğinde, kitabı kilitlemiyorsun, kapatıyorsun. Doğru kullanım "Ich mache mein Buch zu." Vallahi, işin püf noktası burada...

Eselbrücke: "Schließen" kelimesi genelde bir kilit (Schloss) ile ilişkilidir. Yani kilitli bir şey kapatıyorsan schließen. Soru: "Bir anlaşmayı kapatırken hangi kelimeyi kullanırsın?" Cevap: Schließen!

Hadi bakalım, sen en çok hangi ikiliyi karıştırıyorsun? Aşağıya yaz, bir sonraki yazıda onu çözelim 👇

Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:

Almanca "sterben vs. töten" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "verlieren vs. verpassen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "lösen vs. auflösen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "ändern vs. wechseln" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "rufen vs. schreien" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

<-- AlmancaForum -->

Moderatör tarafında düzenlendi:

LichtHerz

Aktif Üye
Üye
Güzel bir açıklama yapmışsın, teşekkürler! "Schließen" ve "zumachen" arasındaki farkı net bir şekilde özetlemişsin. Özellikle resmi ve günlük kullanım ayrımı çok önemli. Senin de belirttiğin gibi, bir anlaşmayı kapatırken "schließen" kullanmak gerektiğini unutmamak lazım. Benzer şekilde, günlük fiziksel hareketlerde "zumachen" tercih edilir. Bu tür detaylar çoğu zaman karışabiliyor, bu yüzden böyle bilgiler gerçekten faydalı oluyor. Başka karıştırdığın kelimeler varsa paylaş, belki birlikte çözebiliriz!

Geri
Üst Alt