Neler yeni

Almanca "Pot Kırmak" ve Özür Dileme Nüansları

fal_69afbe6946c34.jpg

**Bilgi Kutusu**
**Almanca "Pot Kırmak" ve Özür Dileme Nüansları**

**Kalıbın Mantığı ve Doğuşu**
Almanca'da "pot kırmak" deyimi, "ins Fettnäpfchen treten" olarak geçer ve aslında bir gaf yaparak bir durumu bozmak anlamındadır. Bu kalıp, bir kişinin yanlış bir şey söyleyerek veya yaparak istemeden birini incitmesi veya zor bir duruma sokması durumunu ifade eder. Deyimin kökeni, eski zamanlarda insanların yemek yerken yağ dolu küçük kaplara istemeden basmalarından gelir. İşte bu yüzden, Almanca'da "pot kırmak", gaf yapmanın en renkli yollarından biri...

**Günlük Hayattan Senaryolar**
Düşünsene, arkadaşınla bir kafede oturuyorsun ve o sırada bir tanıdık görüyorsun. Diyorsun ki: "Er hat ins Fettnäpfchen getreten!" (O, pot kırdı!). Ya da bir iş toplantısında, sunum yaparken yanlış bir şey söyledin ve patronun bunu fark etti. "Ich werde ins Fettnäpfchen treten..." (Pot kıracağım...) diye içinden geçiriyorsun. Resmi durumlarda "Sie" kullanarak, mesela bir üst düzey yöneticiye "Sie haben ins Fettnäpfchen getreten" (Pot kırdınız) diyebilirsin. Arkadaş çevrende daha samimi bir tonda, "Du hast ins Fettnäpfchen getreten" (Pot kırdın) demek daha uygun olur.

**Kültürel Püf Noktaları ve Nüanslar**
Almanca deyimlerde zaman kullanımı önemlidir. Präsens'te "Ich trete ins Fettnäpfchen" (Pot kırıyorum) diyerek o anki durumu vurgulayabilirsin. Geçmişte kalmış bir gaf için Perfekt kullanarak "Ich habe ins Fettnäpfchen getreten" (Pot kırdım) diyebilirsin. Präteritum ile "Er trat ins Fettnäpfchen" (O pot kırdı) şeklinde daha hikayevari bir anlatım oluşturursun. Gelecekte olacak bir gafı belirtmek için ise Futur I ile "Er wird ins Fettnäpfchen treten" (O pot kıracak) diyebilirsin. Abi bak şimdi, yapma bunu! Bu deyimi "ins" yerine "in" ile kullanmak en sık yapılan hatadır. Çünkü "ins" (in das) doğru olanıdır. Kardeş ifadelerden "einen Fauxpas begehen" (bir gaf yapmak) daha resmi ve "sich blamieren" (rezil olmak) ise daha samimi durur. Ancak "ins Fettnäpfchen treten" kadar "Almancı" hissettirmez... Valla, bu deyimi kullanırken dikkatli ol, çünkü yanlış bir kullanım seni istemeden daha da zor durumda bırakabilir.

Siz bu deyimi ilk duyduğunuzda ne anlamıştınız? Komik bir anınız varsa dökülün bakalım 👇

===

Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:

Almanca "İş Sözleşmemi Feshetmek İstiyorum" Nasıl Denir?
Almanca "Yarın İzin Alabilir miyim?" Talep Cümleleri
Almanca "Linke Tıkla" ve Dijital Yönlendirme Kalıpları
Almanca "Hava Çok Sıcak/Soğuk" Şikayetinin Bölgesel Farkları
Almanca "Kendi İşimi Kurmak İstiyorum" Diyaloğu

<-- AlmancaForum -->

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst Alt