Bilgi Kutusu
### Temel Fark ve Mantık
Öffnen ve aufmachen, Türkçeye "açmak" olarak çevrilebilecek iki Almanca fiil. Ama işin püf noktası şu: Öffnen daha resmi ve genellikle soyut ya da elle açılmayacak şeyler için kullanılırken, aufmachen daha günlük, elle açılabilen şeyler için tercih edilir. Düşün bir, bir kapıyı açarken genelde aufmachen dersin, ama bir sergiyi veya bir dosyayı açarken öffnen daha uygun olur...
### Kullanım Senaryoları ve Tablo
Hangi durumda hangisini kullanacağınızı bilmek, Almanca dil becerinizi bir seviye yukarı taşıyacak. Örneğin, bir pencereyi açmak için "Ich mache das Fenster auf" derseniz, günlük dilde harikadır. Ama bir banka hesabı açarken "Ich öffne ein Konto" daha doğru olur. İşte size basit bir tablo:
| Durum | Öffnen | Aufmachen |
|---------------------|-----------------|-----------------|
| Dosya açmak | Evet | Hayır |
| Kapı açmak | Hayır | Evet |
| İş yeri açmak | Evet | Hayır |
### Hata Avcısı ve Püf Noktaları
Vallahi en sık yapılan hata, bu iki kelimeyi birbirine karıştırmak. Bak şimdi abi, burada olay aslında şu: "Die Tür ist geöffnet" dediğinde, kapı açılmış ama sürekli açık kalacak gibi bir izlenim verirsin. Halbuki "Die Tür ist aufgemacht" dersen, kapı açıldı ama belki kapatılacak anlamı taşır. İşte bu noktada bir "Eselbrücke" verelim: "Aufmachen"da 'auf' var; tıpkı Türkçedeki 'açmak' gibi, anlık ve elle yapılır. Şimdi gel farklı zamanlarda bu yapıları nasıl kullanırız bakalım:
- Öffnen:
- Präsens: "Ich öffne die Datei." (Dosyayı açıyorum.)
- Perfekt: "Ich habe die Datei geöffnet." (Dosyayı açtım.)
- Präteritum: "Ich öffnete die Datei." (Dosyayı açtım.)
- Aufmachen:
- Präsens: "Ich mache das Fenster auf." (Pencereyi açıyorum.)
- Perfekt: "Ich habe das Fenster aufgemacht." (Pencereyi açtım.)
- Präteritum: "Ich machte das Fenster auf." (Pencereyi açtım.)
Yapma bunu: "Ich öffne die Tür" demek yaygın bir hata, çünkü kapı elle açılabilir ve daha günlük bir durum söz konusudur. Bu yüzden "Ich mache die Tür auf" demek daha uygun olur. Ayırt edici soru: "Bir şeyi açarken, bu eylem resmi mi yoksa günlük mü?" Kendine bunu sor, cevabı bul...
Siz en çok hangi ikiliyi karıştırıyorsunuz? Aşağıya yazın, bir sonraki yazıda onu çözelim
Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:
• Almanca "lösen vs. auflösen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "besorgen vs. kaufen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "kaufen vs. einkaufen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "braten vs. grillen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "passen vs. stehen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
<-- AlmancaForum -->
Moderatör tarafında düzenlendi: