Neler yeni

Almanca "legen vs. liegen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

fal_69a4eac08af54.jpg

**Bilgi Kutusu**
**Almanca "legen vs. liegen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?**

**Temel Fark ve Mantık:**
Bak şimdi, "legen" ve "liegen" kelimeleri arasında temel bir fark var, o da hareket. "Legen" fiili, bir şeyi aktif olarak bir yere koymayı ifade ederken, "liegen" ise o şeyin zaten orada, hareketsiz bir şekilde durduğunu belirtir. Kısacası, biri "hareket ettiriyorsun", diğeri "zaten orada duruyor" diyor...

**Kullanım Senaryoları ve Tablo:**
Şimdi, bu iki kelimenin hangi durumlarda kullanıldığına bakalım. "Legen" genellikle bir nesneyi bir yere yerleştirirken kullanılır: "Ich lege das Buch auf den Tisch." (Kitabı masanın üstüne koyuyorum.) "Liegen" ise o nesnenin o yerde durduğunu anlatır: "Das Buch liegt auf dem Tisch." (Kitap masanın üstünde duruyor.) İşte kısa bir tablo:

| Fiil | Anlam | Kullanım |
|--------|-------------------------|------------------------------------------------------------------------|
| Legen | Koymak, yerleştirmek | Ich lege das Handy auf den Tisch. (Telefonu masaya koyuyorum.) |
| Liegen | Durmak, yatmak | Das Handy liegt auf dem Tisch. (Telefon masanın üstünde duruyor.) |

**Hata Avcısı ve Püf Noktaları:**
En sık yapılan hatalardan biri, "legen" ve "liegen" fiillerinin birbirinin yerine kullanılmasıdır. Düşün bir, yerde duran bir şeyi anlatmak isterken "legen" dersen, aktif bir eylemden bahsediyor olursun ki bu da mantık hatası olur. "Bak şimdi abi, burada olay aslında şu: 'Das Handy liegt auf dem Tisch.' (Telefon masanın üstünde duruyor.) demek istiyorsun ama 'legen' dersen, telefonu yeni koyduğun gibi anlaşılır." İşte bir örnek düellosu:

- Legen:
- Ich lege den Schlüssel auf den Tisch. (Anahtarı masanın üstüne koyuyorum.)
- Sie legte das Buch ins Regal. (Kitabı rafa koydu.)
- Wir haben die Karten auf den Tisch gelegt. (Kartları masanın üstüne koyduk.)

- Liegen:
- Der Schlüssel liegt auf dem Tisch. (Anahtar masanın üstünde duruyor.)
- Das Buch lag im Regal. (Kitap rafta duruyordu.)
- Die Karten haben auf dem Tisch gelegen. (Kartlar masanın üstünde duruyordu.)

Zaman Makinesi'ni çalıştırdık: "Ich lege" (Präsens), "Ich habe gelegt" (Perfekt), "Ich legte" (Präteritum) gibi. Şimdi, bir ayırt edici soru: "Bu nesne şu an hareketsiz mi?" Eğer cevabın "evet" ise, "liegen" kullanmalısın. Unutma, "legen" bir aksiyon, "liegen" ise bir durum...

Hadi sen de gel, bu karışıklığı başka hangi ikililerle yaşıyorsun? Aşağıya yazın, bir sonraki yazıda onu çözelim 👇

===

Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:

Almanca "arbeiten vs. jobben" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "essen vs. fressen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "versprechen vs. abmachen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "ändern vs. wechseln" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "sagen vs. erzählen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

<-- AlmancaForum -->

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst Alt