Neler yeni

Willkommen im Almanca Forum

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konu oluşturabilir, mevcut konulara yanıt gönderebilir, diğer üyelerimizle sohbet edebilir, bildirimleri alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda hızlı ve tamamen ücretsiz, öyleyse ne bekliyorsunuz?

Almanca "Karnım Acıktı" ile "Kurt Gibi Açım" Arasındaki Fark

fal_69ac7807b6f46.jpg

Kalıbın Mantığı ve Doğuşu
Almanca'da "Karnım Acıktı" demek için "Ich habe Hunger" ifadesi kullanılır. Düşün bir, bu kelime tam olarak "Hunger" yani "açlık" sözcüğünden geliyor. Yani aslında "Benim açlığım var" diyorsun! Şimdi, bir de "Kurt gibi açım" için kullanılan "Ich bin hungrig wie ein Wolf" var. Burada da işin içine biraz vahşet ve şiddet giriyor... Kurtların açlık hissiyle özdeşleşmiş bir deyim bu. İkisi de açlık ifade ediyor ama birisi daha nazik bir şekilde, diğeri ise tam bir kurt gibi!

Günlük Hayattan Senaryolar
Valla, düşün bir kafedesin ve garsona sipariş vereceksin. "Ich habe Hunger" dersen, sıradan bir açlık ifade ettin demektir. Ama "Ich bin hungrig wie ein Wolf" dersen, garson hemen siparişini hızlandırabilir. Arkadaşlarınla buluşmada, "Boah, ich habe so einen Hunger gehabt!" (Valla, ne açlık çektim) dersin, herkes anlar ki sabah kahvaltısını kaçırmışsın. Bir de resmi ortam var tabii. Patronuna "Ich habe Hunger, können wir eine Pause machen?" (Açım, bir ara verebilir miyiz?) demek daha uygun. Ama kankana "Mann, ich bin hungrig wie ein Wolf!" (Dostum, kurt gibi açım!) der geçersin.

Kültürel Püf Noktaları ve Nüanslar
Almanlar açlıklarını ifade ederken genellikle direkt ve net olurlar. "Ich habe Hunger" ifadesi bu yüzden sıkça tercih edilir. Ancak biraz daha abartmak istiyorsan "Ich bin hungrig wie ein Wolf" dersin ve işte o zaman dikkatler senin üzerinde olur. Şimdi, abi bak şimdi, bu ifadeleri karıştırmak pek hoş olmaz. Örneğin, "Ich habe hungrig" demek dil bilgisi olarak yanlış. "Habe" ve "hungrig" bir araya gelmez, çünkü biri isim, diğeri sıfat! Kardeş ifadelerden bahsedersek, "Ich habe Kohldampf" gibi bir ifade var. Bu daha çok sokak Almancası ve "açlıktan ölüyorum" anlamına gelir. "Ich bin am Verhungern" ise neredeyse dramatik bir şekilde "açlıktan öleceğim" demek. Hangisi daha "Almancı" durur dersen, "Ich habe Kohldampf" en yaygın olanı. Ama dikkat et, resmi yerlerde kullanmazsın...

Siz bu deyimi ilk duyduğunuzda ne anlamıştınız? Komik bir anınız varsa dökülün bakalım 👇

===

Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:

Almanca "Sözümü Kesme" ve Konuşma Adabı Cümleleri
Almanca "Acıktım" Demenin 10 Farklı (Argo Ve Kibar) Yolu
Almanca "İş Sözleşmemi Feshetmek İstiyorum" Nasıl Denir?
Almanca "Başa Gelen Çekilir" Anlamına Gelen Kaderci Deyimler
Almanca "Fal Bakmak" ve Gelecek Tahmini Cümleleri

<-- AlmancaForum -->

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst Alt