Temel Fark ve Mantık
"Finden" ve "erfinden" arasındaki farkı bir çırpıda anlatayım: "Finden" bir şeyi bulmak anlamında, hali hazırda var olan bir şeyi keşfetmek için kullanılır. "Erfinden" ise icat etmek anlamına gelir, yani ortada olmayan bir şeyi yaratmak için kullanılır. İkisinin arasındaki bu temel farkı anlamak, kafada birçok sorunun çözülmesini sağlayacaktır...
Kullanım Senaryoları ve Tablo
Şimdi hangi durumda hangisini kullanacağımıza bakalım. "Finden", kaybolmuş bir anahtarı bulduğunuzda ya da bir arkadaşınızı kalabalıkta gördüğünüzde kullanılır. "Erfinden" ise Edison gibi ampulü icat ettiğinizde ya da yeni bir hikaye yarattığınızda kullanılır. İşte size basit bir karşılaştırma tablosu:
| Terim | Anlamı | Kullanım Durumu |
|-----------|--------------|-----------------------------------|
| Finden | Bulmak | Var olan bir şeyi keşfetmek |
| Erfinden | İcat etmek | Yeni bir şey yaratmak |
Hata Avcısı ve Püf Noktaları
Bak şimdi abi, en çok yapılan hatalardan biri "finden" ile "erfinden"i birbirine karıştırmak. Mesela, "Anahtarımı icat ettim" demek, kulağa biraz komik geliyor, değil mi? Asıl cümle "Anahtarımı buldum" olmalı. Şimdi sana birkaç örnek vereyim:
Finden Örnekleri:
1. Ich finde meinen Schlüssel. (Anahtarımı buluyorum.)
2. Wir fanden einen neuen Weg. (Yeni bir yol bulduk.)
3. Sie hat das Buch gefunden. (Kitabı buldu.)
Erfinden Örnekleri:
1. Er erfindet eine neue Maschine. (Yeni bir makine icat ediyor.)
2. Sie erfanden eine Geschichte. (Bir hikaye uydurdular.)
3. Ich habe ein neues Spiel erfunden. (Yeni bir oyun icat ettim.)
Bu kelimeleri farklı zamanlarda kullanmak da kafayı karıştırabilir. Präsens (şimdiki zaman), Perfekt (geçmiş zaman) ve Präteritum (hikaye zamanı) gibi zamanlara dikkat etmeliyiz. Örneğin, "Ich finde" (şimdi buluyorum) ile "Ich fand" (bulmuştum) arasında zaman farkı var.
Peki, "Yapma Bunu" köşesinde en yaygın hataya bakalım: "Ich erfand meinen Schlüssel" demek yerine "Ich fand meinen Schlüssel" demelisin. Burada olay aslında şu, anahtar zaten var olan bir obje, onu yeniden icat etmiş olamazsın...
Son olarak, pratik bir soru: "Yeni bir fikir buldun mu yoksa icat mı ettin?" Bu soruya cevap verirken hangi fiili kullanacağını düşün...
Hadi şimdi top sende! Siz en çok hangi ikiliyi karıştırıyorsunuz? Aşağıya yazın, bir sonraki yazıda onu çözelim
Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:
• Almanca "nennen vs. rufen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "besorgen vs. kaufen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "empfehlen vs. raten" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "fehlen vs. mangeln" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "schauen vs. gucken" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
<-- AlmancaForum -->
Moderatör tarafında düzenlendi: