# Almanca "erschrecken vs. erschrecken" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca dilinde "erschrecken" kelimesi iki farklı anlamda kullanılıyor: biri "korkutmak" diğeri ise "korkmak" anlamına geliyor. Evet, doğru okudunuz; aynı kelime ama iki zıt anlam! Bu durumu anlamak, Almanca öğrenenler için bazen kafa karıştırıcı olabiliyor. İşte bu yazıda, bu iki kavramı derinlemesine inceleyeceğiz.
## Temel Fark ve Mantık
"Er schreckt (korkutur)" ve "ich erschrecke (korkarım)" arasında bariz bir fark var. İlk kullanım, bir kişinin diğerine korku verme eylemini ifade ederken, ikinci kullanım kişinin kendisinin korktuğunu belirtir. Yani, birisi sizi korkutuyorsa "erschrecken" kullanılırken, eğer siz bir şeyden korkuyorsanız "erschrecken" kullanıyorsunuz. Dikkat etmeniz gereken şey, öznenin kim olduğu ve eylemin hangi tarafta gerçekleştiğidir.
## Kullanım Senaryoları ve Tablo
Her iki terim de günlük hayatta sıklıkla karşımıza çıkar. "Erschrecken" kelimesini kullanırken, duruma göre hangisini seçeceğinizi bilmek önemlidir. İşte size basit bir karşılaştırma tablosu:
| Terim | Anlamı | Kullanım Örneği |
|----------------|----------------------|-------------------------------------------|
| erschrecken | korkmak | Ich erschrecke über den lauten Knall. (Yüksek sesle korkuyorum.) |
| erschrecken | korkutmak | Er erschreckt die Kinder mit seinem Kostüm. (Kostümüyle çocukları korkutuyor.) |
Eğer birisi aniden arkanızdan bağırırsa, "Ich erschrecke!" (Korkuyorum!) diye tepki verirsiniz. Ama birisi çığlık atıyorsa, "Er erschreckt mich!" (Beni korkutuyor!) dersiniz. İşte bu kullanım senaryoları, kelimenin anlamını anlamanıza yardımcı olacaktır.
## Hata Avcısı ve Püf Noktaları
Almanca öğrenenlerin en sık yaptığı hatalardan biri, "erschrecken" kelimesini yanlış yerlerde kullanmak. Örneğin, "Ich erschrecke den Hund." (Köpeği korkutuyorum.) demek yerine "Ich erschrecke über den Hund." demek gibi. Bak şimdi abi, burada olay aslında şu; "über" kullanımı yanlış çünkü köpeği korkutmak istiyorsanız "den" kullanmalısınız.
Gelin, akılda kalıcı bir "Eselbrücke" oluşturalım: "Erschrecken" kelimesinin ilk harfi "E" ile "E" arasında bir bağ kurabilirsiniz; "ben korkuyorum" (ich erschrecke) ve "o korkutuyor" (er erschreckt). Yani "E" benim için, "E" onun için. Bir başka örnek; eğer "ich" (ben) ile "er" (o) arasındaki farkı anlayabilirseniz, iki terim arasındaki farkı da çözmüş olursunuz!
Örnek cümleler de işinizi kolaylaştıracaktır. İşte birkaç tane:
- Erschrecken (korkmak):
- Ich erschrecke, wenn ich einen Spuk sehe. (Bir hayalet gördüğümde korkarım.)
- Er erschreckt jedes Mal vor dem großen Hund. (O, büyük köpekten her seferinde korkar.)
- Wenn der Alarm losgeht, erschrecken wir alle. (Alarm çaldığında hepimiz korkarız.)
- Erschrecken (korkutmak):
- Der Film hat mich sehr erschreckt. (Film beni çok korkuttu.)
- Mein Freund erschreckt mich oft mit seinen Scherzen. (Arkadaşım sık sık şakalarıyla beni korkutuyor.)
- Die lauten Geräusche haben die Kinder erschreckt. (Yüksek sesler çocukları korkuttu.)
Zaman açısından da ele alalım:
- Präsens: "Ich erschrecke." (Korkuyorum.)
- Perfekt: "Ich habe erschreckt." (Korktum.)
- Präteritum: "Ich erschreckte." (Korktum.)
Son olarak, kendinize bir soru sorabilirsiniz: "Eğer ben korkuyorsam, hangi kelimeyi kullanmalıyım?" Bu tür sorular, kelimeleri akılda tutmanıza yardımcı olacaktır.
Hadi sen de gel! Siz en çok hangi ikiliyi karıştırıyorsunuz? Aşağıya yazın, bir sonraki yazıda onu çözelim