**Temel Fark ve Mantık**
"Erkennen" ve "anerkennen" aslında kulağa benzer gelse de, farklı dünyaların kapılarını açıyorlar. "Erkennen", fark etmek, tanımak anlamına gelir; bir şeyi fark ettiğinde veya birini tanıdığında kullanırsın. Öte yandan "anerkennen", bir şeyi kabul etmek veya onaylamak anlamını taşır. Bir şeyin değerini, varlığını ya da geçerliliğini kabul ettiğinde devreye girer. Yani, "erkennen" daha çok algılamakla ilgili; "anerkennen" ise kabul ve takdirle...
**Kullanım Senaryoları ve Tablo**
Düşün bir, bir arkadaşının yeni saç stilini fark ettiğinde "erkennen" dersin. Ama ona ne kadar yakıştığını kabul ettiğinde "anerkennen" kullanırsın. İkisi arasındaki farkı daha iyi anlamak için basit bir tabloya bakalım:
| Kelime | Anlam | Kullanım Durumu |
|-------------|-------------------------|--------------------------------------|
| Erkennen | Fark etmek, tanımak | Görme ya da anlama anında |
| Anerkennen | Kabul etmek, onaylamak | Bir şeyi kabul etme veya takdir etme |
**Hata Avcısı ve Püf Noktaları**
En yaygın hata, bu iki kelimenin birbirinin yerine kullanılmasıdır. Bak şimdi abi, burada olay aslında şu: "Er hat mich anerkannt" dersen, "Beni onayladı" demiş olursun. Oysa demek istediğin "Beni tanıdı" ise, "Er hat mich erkannt" demelisin. Yani burada geçen "an-" ön eki işin rengini değiştiriyor. Eşek köprüsü misali, "an" eki ile onaylamak, değer vermek, kabul etmek gibi daha soyut anlamlar gelirken; "erkennen" için daha somut, gözle görülür bir farkındalık söz konusu.
Örnek Düellosu:
- Erkennen:
- Ich erkenne den Fehler. (Hatanın farkındayım.)
- Wir erkannten ihn sofort. (Onu hemen tanıdık.)
- Ich habe das Problem erkannt. (Sorunu fark ettim.)
- Anerkennen:
- Ich anerkenne seine Leistung. (Onun başarısını takdir ediyorum.)
- Sie anerkannten den Plan. (Planı kabul ettiler.)
- Er hat ihre Arbeit anerkannt. (Onun çalışmasını onayladı.)
Zaman Makinesi:
- Präsens: Ich erkenne die Gefahr. / Ich anerkenne die Bemühungen.
- Perfekt: Ich habe die Wahrheit erkannt. / Ich habe die Regel anerkannt.
- Präteritum: Ich erkannte den Zusammenhang. / Ich anerkannte seine Meinung.
Ayırt Edici Soru: Kendine şunu sor: "Bu durumda bir şeyi mi fark ediyorum yoksa kabul mü ediyorum?" Cevap sana doğru kelimeyi gösterecektir...
Hadi sen de gel, sende en çok hangi ikiliyi karıştırıyorsun? Aşağıya yaz, bir sonraki yazıda onu çözelim
===
Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:
• Almanca "arbeiten vs. jobben" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "trinken vs. saufen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "ändern vs. wechseln" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "kennen vs. wissen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "lernen vs. studieren" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
<-- AlmancaForum -->
"Erkennen" ve "anerkennen" aslında kulağa benzer gelse de, farklı dünyaların kapılarını açıyorlar. "Erkennen", fark etmek, tanımak anlamına gelir; bir şeyi fark ettiğinde veya birini tanıdığında kullanırsın. Öte yandan "anerkennen", bir şeyi kabul etmek veya onaylamak anlamını taşır. Bir şeyin değerini, varlığını ya da geçerliliğini kabul ettiğinde devreye girer. Yani, "erkennen" daha çok algılamakla ilgili; "anerkennen" ise kabul ve takdirle...
**Kullanım Senaryoları ve Tablo**
Düşün bir, bir arkadaşının yeni saç stilini fark ettiğinde "erkennen" dersin. Ama ona ne kadar yakıştığını kabul ettiğinde "anerkennen" kullanırsın. İkisi arasındaki farkı daha iyi anlamak için basit bir tabloya bakalım:
| Kelime | Anlam | Kullanım Durumu |
|-------------|-------------------------|--------------------------------------|
| Erkennen | Fark etmek, tanımak | Görme ya da anlama anında |
| Anerkennen | Kabul etmek, onaylamak | Bir şeyi kabul etme veya takdir etme |
**Hata Avcısı ve Püf Noktaları**
En yaygın hata, bu iki kelimenin birbirinin yerine kullanılmasıdır. Bak şimdi abi, burada olay aslında şu: "Er hat mich anerkannt" dersen, "Beni onayladı" demiş olursun. Oysa demek istediğin "Beni tanıdı" ise, "Er hat mich erkannt" demelisin. Yani burada geçen "an-" ön eki işin rengini değiştiriyor. Eşek köprüsü misali, "an" eki ile onaylamak, değer vermek, kabul etmek gibi daha soyut anlamlar gelirken; "erkennen" için daha somut, gözle görülür bir farkındalık söz konusu.
Örnek Düellosu:
- Erkennen:
- Ich erkenne den Fehler. (Hatanın farkındayım.)
- Wir erkannten ihn sofort. (Onu hemen tanıdık.)
- Ich habe das Problem erkannt. (Sorunu fark ettim.)
- Anerkennen:
- Ich anerkenne seine Leistung. (Onun başarısını takdir ediyorum.)
- Sie anerkannten den Plan. (Planı kabul ettiler.)
- Er hat ihre Arbeit anerkannt. (Onun çalışmasını onayladı.)
Zaman Makinesi:
- Präsens: Ich erkenne die Gefahr. / Ich anerkenne die Bemühungen.
- Perfekt: Ich habe die Wahrheit erkannt. / Ich habe die Regel anerkannt.
- Präteritum: Ich erkannte den Zusammenhang. / Ich anerkannte seine Meinung.
Ayırt Edici Soru: Kendine şunu sor: "Bu durumda bir şeyi mi fark ediyorum yoksa kabul mü ediyorum?" Cevap sana doğru kelimeyi gösterecektir...
Hadi sen de gel, sende en çok hangi ikiliyi karıştırıyorsun? Aşağıya yaz, bir sonraki yazıda onu çözelim
===
Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:
• Almanca "arbeiten vs. jobben" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "trinken vs. saufen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "ändern vs. wechseln" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "kennen vs. wissen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
• Almanca "lernen vs. studieren" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
<-- AlmancaForum -->
Moderatör tarafında düzenlendi: