Bilgi Kutusu
Kalıbın Mantığı ve Doğuşu
Almanca'da birini başından savmak için kullanılan ifadeler, aslında dilin yapısındaki zenginlikten doğuyor. "Lass mich in Ruhe!" (Beni rahat bırak!) cümlesi, belki de bu konuda en bilinen örnek. Präsens’te bu kalıbı "Ich lasse dich in Ruhe" (Seni rahat bırakıyorum) şeklinde günlük konuşmalarda duyabilirsiniz. Almanca'da birini uzaklaştırmak, biraz da o anki ruh halinize ve karşınızdaki kişiyle olan ilişkinize bağlı. Valla, bazen tek bir kelime bile yetiyor: "Stopp!" veya "Genug!"...
Günlük Hayattan Senaryolar
Düşün bir, iş yerinde bir meslektaş sürekli seni bölüyor. Ona kibarca "Könnten Sie mich bitte in Ruhe lassen?" (Beni rahat bırakabilir misiniz?) diyebilirsin. Bu, Sie kullanımıyla daha resmi bir hava katıyor. Öte yandan, bir arkadaşın sürekli seninle dalga geçiyor. İşte burada "Lass mich in Ruhe, Mann!" (Beni rahat bırak, dostum!) diyebilirsin. Bu senaryolar, günlük hayatın bir parçası. Bir de geçmişte yaşanmış bir olayı anlatırken: "Er hat mich endlich in Ruhe gelassen" (Sonunda beni rahat bıraktı) diyebilirsin. Gelecek zaman içinse "Er wird mich hoffentlich in Ruhe lassen" (Umarım beni rahat bırakacak) diyebiliriz.
Kültürel Püf Noktaları ve Nüanslar
Valla, Almanca'daki bu ifadelerin püf noktalarını anlamak için biraz kültürel arka plana da bakmak lazım. Almanya'da nezaket önemli, ama bazen doğrudanlık daha da önemli olabilir. "Lass mich in Ruhe" kalıbını patronuna söylemek, işten kovulma sebeplerinin başında gelir. O yüzden abi bak şimdi, resmi durumu kurtarmak için "Könnten Sie mich bitte für einen Moment in Ruhe lassen?" gibi daha kibar bir yaklaşımı tercih et. Samimi bir ortamdaysan, "Lass mich mal" gibi daha rahat ifadeler kullanabilirsin. Ancak, en sık yapılan hata, bu ifadeleri yanlış kişi veya durumda kullanmak. Mesela, yeni tanıştığın birine hemen "Lass mich in Ruhe!" demek, büyük bir gaf olabilir. Kardeş ifadeler arasında "Hör auf" (Bırak) veya "Geh weg" (Git) var, ama bunlar daha sert kaçabilir. Hangisi daha "Almancı" durur dersen, "Lass mich in Ruhe" kesinlikle daha yaygın ve hafif bir seçim.
Siz bu deyimi ilk duyduğunuzda ne anlamıştınız? Komik bir anınız varsa dökülün bakalım
Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:
• Almanca Bilgisayar Kurulumu ve Hata Mesajlarını Anlama
• Almanca "İçini Dökmek" ve Derin Sohbet Başlatma Cümleleri
• Almanca "Her Şey Yolunda" Demenin 10 Farklı Seviyesi
• Almanca "Sözümü Kesme" ve Konuşma Adabı Cümleleri
• Almanca Birine Gizli Bir Şey Söylerken "Aramızda Kalsın" Kalıpları
<-- AlmancaForum -->
Moderatör tarafında düzenlendi: