Almanca "bilden" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Bam! Almancada "bilden" kalıbına dalarak başlayalım. Bu kalıp, aslında "bilmek" anlamında kullanılıyor ama sadece bir bilgiye sahip olmayı değil, aynı zamanda o bilgiyi içselleştirmeyi de ifade ediyor. Yani "Ich weiß" (Biliyorum) demekten daha derin bir anlam taşıyor. Zaman içinde gelişmiş, Almanca'nın zengin yapısına entegre olmuş bir kavram. "Bilden" kelimesinin kökeni, bilmekten öte bir şeyleri anlamak ve içselleştirmek üzerine kurulu. İşte bu yüzden, dilin içinde çok önemli bir yer kaplıyor.
Kendi günlük hayatımdan bir senaryo paylaşayım: Bir gün, Almanya'daki arkadaşlarla bir kafede oturuyoruz ve konu dönüp dolaşıp futbol takımlarına geliyor. "Ich weiß, dass Bayern München die beste Mannschaft ist." (Biliyorum ki Bayern Münih en iyi takımdır.) dediğimde, sadece bir bilgi sundum. Ama bir arkadaşım "Ich bilde mir ein, dass Dortmund auch gute Chancen hat." (Dortmund'un da iyi şansları olduğunu düşünüyorum.) dedi. Burada "bilden" kelimesi, düşüncelerin bir adım ötesine geçişi simgeliyor; yani sadece bilgi değil, bir görüş de içeriyor. Bir başka diyalogda, patronumun "Hast du das schon gewusst?" (Bunu biliyor muydun?) demesi üzerine "Ja, ich habe es schon gewusst." (Evet, bunu biliyordum.) dedim. Ama eğer "bilden" kelimesini kullansaydım, "Ja, ich bilde mir ein, dass ich es schon gewusst habe." (Evet, bunu bildiğimi düşünüyorum.) demek daha derin bir anlam katardı.
Buraya kadar her şey güzel ama gelin bir de kültürel püf noktalarına bakalım. Almanca'da "bilden" kullanımı, resmi ve samimi durumlarda farklılık gösteriyor. Mesela, patronunuza "Sie" ile hitap ederken "Ich bilde mir ein, dass das Projekt erfolgreich sein wird." (Projenin başarılı olacağını düşünüyorum.) demek, resmi bir bağlamda, düşüncelerinizi nazikçe ifade etmenin iyi bir yolu. Ancak bu ifadeyi arkadaşınıza "Du" ile söylerken, "Ich bilde mir ein, dass wir heute Abend feiern." (Bu akşam kutlama yapacağımızı düşünüyorum.) dediğinizde, daha samimi ve yakın bir hava estirirsiniz.
Ama dikkat! "Bilden" kelimesinin yanlış kullanımı sıkça karşımıza çıkıyor. Mesela, bazıları "Ich bilde, dass ich das verstehe." (Bunu anladığımı düşünüyorum.) demeyi tercih ediyor. Abi bak şimdi, bu tam bir dil hatası! Doğru kullanım "Ich bilde mir ein, dass ich das verstehe." olmalı. Çünkü "bilden" kelimesi, düşünceyi ve inancı ifade ederken, "ich bilde" kısmı yalnızca şekil oluşturmayı ifade eder. Yani burada yanlış anlama riskini artırıyor.
Son olarak, "bilden" kalıbına benzer ifadeler de var. "Ich denke" (Düşünüyorum) ve "Ich glaube" (İnanıyorum) gibi ifadeler, bazen kullanışlı olabilir. Ancak, "bilden" kelimesi daha çok içsel bir düşünceyi, bir görüşü yansıtırken, diğerleri daha yüzeysel kalabilir. Yani "bilden" kelimesi Almanca'da bir derinlik katıyor, o yüzden Almancı bir söylem için çok daha etkili bir seçenek.
Hadi, şimdi sıra sizde! Siz bu kalıbı ilk duyduğunuzda ne anlamıştınız? Komik bir anınız varsa dökülün bakalım
Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:
• Almanca "beginnen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
• Almanca "abmelden" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
• Almanca "bestellen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
• Almanca "ausfüllen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
• Almanca "aufpassen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
<-- AlmancaForum -->
Moderatör tarafında düzenlendi: