Neler yeni

Willkommen im Almanca Forum

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konu oluşturabilir, mevcut konulara yanıt gönderebilir, diğer üyelerimizle sohbet edebilir, bildirimleri alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda hızlı ve tamamen ücretsiz, öyleyse ne bekliyorsunuz?

Almanca "besorgen vs. kaufen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

fal_69b1b6ed9ea34.jpg

**Temel Fark ve Mantık**
"Besorgen" ve "kaufen" kelimeleri arasındaki farkı anlamak için önce ihtiyaç ve alışverişin ne olduğunu düşün... "Kaufen", bildiğimiz anlamda satın almak, yani parayı verip malı almak. "Besorgen" ise bir işi halletmek, bir şeyi temin etmek anlamında kullanılır. Yani "besorgen" daha geniş bir anlam taşıyor; bir şeyi bulmak, ayarlamak veya sağlamak gibi...

**Kullanım Senaryoları ve Tablo**
Peki, hangi durumda hangi kelimeyi kullanacağız? İşte burada devreye pratik senaryolar giriyor. "Kaufen" genellikle mağazalarda, marketlerde, yani ticari ortamlarda kullanılır. "Besorgen" ise daha günlük ve geniş bir alanda. Örneğin, bir arkadaşına "Ich besorge die Tickets" dersen, biletleri ayarlayacağın anlamına gelir. Ama "Ich kaufe die Tickets" dediğinde, biletleri satın alacağını belirtirsin. İşte kısa bir tablo ile farkı özetleyelim:

| Kelime | Kullanım Alanı | Anlamı |
|----------|------------------------|---------------------------|
| Kaufen | Ticari alışveriş | Bir şey satın almak |
| Besorgen | Genel ihtiyaç temini | Bir şeyi sağlamak, ayarlamak |

**Hata Avcısı ve Püf Noktaları**
Vallahi, en çok yapılan hata bu iki kelimeyi birbirinin yerine kullanmak. Bak şimdi abi, burada olay aslında şu: "Ich habe Milch besorgt" dersen, "Sütü ayarladım, buldum" anlamı çıkar ama "Ich habe Milch gekauft" dediğinde, "Sütü satın aldım" dersin. Farkı hissettin mi? Bir de bu kelimeleri farklı zamanlarda nasıl kullanacağımıza bakalım:

- Präsens: "Ich besorge das Buch." (Kitabı ayarlıyorum.) / "Ich kaufe das Buch." (Kitabı satın alıyorum.)
- Perfekt: "Ich habe das Buch besorgt." (Kitabı ayarladım.) / "Ich habe das Buch gekauft." (Kitabı satın aldım.)
- Präteritum: "Ich besorgte das Buch." (Kitabı ayarladım.) / "Ich kaufte das Buch." (Kitabı satın aldım.)

"Yapma Bunu" köşemize gelince, en yaygın hata şu: Birisi "Ich kaufe Medikamente" derse, eczaneden almayı kasteder; ama "besorgen" derse, evde ilaç bulundurmayı ya da bir yerden temin etmeyi kastedebilir... Kısa testimiz ise şöyle: "Eğer bir şeyi sadece bulmak zorundaysan, hangi kelimeyi kullanırsın?" Cevap: "Besorgen" tabii ki!

Siz en çok hangi ikiliyi karıştırıyorsunuz? Aşağıya yazın, bir sonraki yazıda onu çözelim 👇

===

Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:

Almanca "bringen vs. holen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "trinken vs. saufen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "gehören vs. angehören" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "sagen vs. erzählen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "ändern vs. wechseln" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

<-- AlmancaForum -->

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst Alt