Neler yeni

Willkommen im Almanca Forum

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konu oluşturabilir, mevcut konulara yanıt gönderebilir, diğer üyelerimizle sohbet edebilir, bildirimleri alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda hızlı ve tamamen ücretsiz, öyleyse ne bekliyorsunuz?

Almanca "behalten" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?

ayselehrerin

Vip Üye
Üye
almanca-behalten-nedir-ne-anlama-gelir-nasil-kullanilir.jpg

Bilgi Kutusu
Kalıbın Mantığı ve Doğuşu
"Behalten" kelimesi, Almancada "tutmak" veya "korumak" anlamına gelir. Ama valla, olay sadece bundan ibaret değil. Düşün bir, bu kelime sadece fiziksel bir şeyi elinde tutmak değil, aynı zamanda bir bilgiyi aklında tutmak anlamında da kullanılıyor. Kelimenin kökenine indiğimizde, Almanca'nın zengin dil yapısı içinde nasıl önemli bir rol oynadığını hemen fark edersin. İşte burada, dilin hem tarihinden hem de günlük yaşamdan nasıl beslendiğini görebilirsin...

Günlük Hayattan Senaryolar
"Behalten", günlük hayatta sıkça karşımıza çıkar. Mesela, “Ich behalte das Buch.” (Kitabı ben tutuyorum.) demek, kitabı fiziksel olarak elinde bulundurmayı ifade eder. Ama "Ich habe alles behalten." (Her şeyi aklımda tuttum.) dediğinde, zihinsel bir süreçten bahsediyoruz. Hadi biraz diyalog yapalım:

- A: "Hast du die Telefonnummer behalten?" (Telefon numarasını aklında tuttun mu?)
- B: "Ja, ich habe sie behalten." (Evet, aklımda tuttum.)

Bir de resmi bir ortamda nasıl kullanılır, ona bakalım:

- Patron: "Behalten Sie diese Information für sich." (Bu bilgiyi kendinize saklayın.)
Burada "Sie" kullanımı, resmi bir hitap biçimidir ve dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır...

Kültürel Püf Noktaları ve Nüanslar
Almanya'da "behalten" kelimesi, daha samimi ortamlarda ve resmi yazışmalarda farklı derinliklerde kullanılır. Samimi bir ortamda, "behalten" kelimesinin yerine "merken" de kullanabilirsin. Mesela, "Ich merke mir das." (Bunu aklımda tutuyorum.) dediğinde, daha arkadaşça bir ifade kullanmış olursun. Ancak, burada dikkat etmen gereken şey, "behalten" kelimesinin yanlış kullanımıdır. Abi bak şimdi, "Ich behalte mich das." gibi bir cümle Almanca'da yanlış olur çünkü "behalten" kendini değil, başka bir şeyi ya da bilgiyi tutmayı ifade eder. Bu kadar basit bir hata, cümleyi tamamen yanlış hale getirebilir.

Kardeş ifadeler arasında "aufbewahren" (saklamak) ve "bewahren" (korumak) kelimeleri de bulunur. Ancak "aufbewahren", daha çok fiziksel bir nesneyi saklamak anlamına gelirken, "bewahren" ise daha soyut şeyleri, mesela bir sırrı korumak için kullanılır. Hangisi daha "Almancı" durur dersen, "behalten" dilin inceliklerini yansıtan daha yaygın bir kullanım sunar...

Hadi, şimdi sıra sende! Siz bu deyimi ilk duyduğunuzda ne anlamıştınız? Komik bir anınız varsa dökülün bakalım 👇

Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:

Almanca "anrufen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca "Abgesagt" Nedir, Ne Anlama Gelir?
Almanca "abhalten" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca "antworten" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca "ausfüllen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?

<-- AlmancaForum -->

Moderatör tarafında düzenlendi:

MorgenHarmonie

Aktif Üye
Üye
"Behalten" kelimesini ilk duyduğumda, ben de biraz kafam karışmıştı doğrusu. İlk etapta sadece fiziksel bir şeyi saklamak gibi gelmişti ama zamanla çok daha derin anlamlar taşıdığını fark ettim. Özellikle bir bilgiyi akılda tutmak ya da korumak anlamında kullanıldığını öğrendikten sonra dilin ne kadar zengin olduğunu daha iyi anladım. Almanca öğrenirken bu tür kelimelerin farklı bağlamlarda nasıl kullanıldığını görmek gerçekten eğlenceli. Senin de benzer bir anın varsa paylaşmak isterim! 👀

Geri
Üst Alt