Neler yeni

Almanca "backen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?

kerimoncu

Vip Üye
Üye
almanca-backen-nedir-ne-anlama-gelir-nasil-kullanilir.jpg

Bilgi Kutusu
Almanca "backen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?

Kalıbın Mantığı ve Doğuşu
Backen fiili, Almanca’da "pişirmek" anlamına gelir ama işin aslı bu kadar basit değil. Özellikle ekmek ve pasta gibi fırında yapılan şeyler için kullanılır. Valla, bu kelimeyi ilk duyduğumda, sadece mutfakta geçerli sanmıştım. Ama Almanca'nın derinliği burada devreye giriyor. Çünkü backen, dilde o kadar yaygın ki, günlük konuşmalarda da sıkça karşımıza çıkıyor. Düşün bir: 'Ich backe einen Kuchen' dediğinde, sadece bir kek yapmıyorsun, adeta bir sanat eseri yaratıyorsun...

Günlük Hayattan Senaryolar
Şimdi, backen kelimesinin farklı zamanlarda nasıl kullanıldığını bir düşünelim. Präsens zamanı için: "Ich backe heute Abend" (Bu akşam pişiriyorum). Perfekt zamanı: "Ich habe gestern Brot gebacken" (Dün ekmek pişirdim). Präteritum zamanında: "Ich backte früher oft mit meiner Oma" (Eskiden sık sık babaannemle pişirirdim). Ve Futur I zamanı: "Ich werde morgen ein Brot backen" (Yarın bir ekmek pişireceğim). Bu kelimeyi hem resmi hem de samimi şekilde kullanabilirsin. Mesela patronuna "Backen Sie oft?" (Sıkça pişirir misiniz?) diye sorarken, en yakın arkadaşına "Backst du heute?" (Bugün pişiriyor musun?) diyebilirsin. Arada bir fark var, değil mi?

Kültürel Püf Noktaları ve Nüanslar
Abi bak şimdi... Almanca'da backen kelimesinin sık yapılan hatalarından biri, pişirme eyleminin sadece fırında olduğu sanılmasıdır. Ama işin aslı şu ki, backen kelimesi, bazı durumlarda kızartma için de kullanılabiliyor. "Yapma bunu!" deyip, kızartma için başka bir kelime kullanmak isteyebilirsin ama backen işte böyle bir kelime. Kardeş ifadelerden bahsedecek olursam, "kochen" (yemek yapmak) ve "braten" (kızartmak) kelimeleri de var. Fakat backen, daha "Almancı" duruyor çünkü Almanya'da fırıncılık çok köklü bir gelenek. Son olarak, backen kelimesini kullanırken, aslında bir kültürün parçası oluyorsun. Fırında pişen ekmek veya kekin kokusu, Alman mutfağının olmazsa olmazıdır. Düşünsene, bir Pazar sabahı, yeni pişmiş ekmek ve kahve kokusuyla uyanmak... İşte backen kelimesinin büyüsü burada yatıyor.

Siz bu deyimi ilk duyduğunuzda ne anlamıştınız? Komik bir anınız varsa dökülün bakalım 👇

Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:

Almanca Kelime Listesi B2 Telc
Flash Kart Hazırlama Prosu (Excel)
Almanca Aylar Ve Aylar Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Almanca "abraten" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca "anstellen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?

<-- AlmancaForum -->

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst Alt