Neler yeni

Almanca "ausziehen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?

kuraciger

Vip Üye
Üye
almanca-ausziehen-nedir-ne-anlama-gelir-nasil-kullanilir.jpg

Bilgi Kutusu
Anahtar Kelimeler: ausziehen, Almanca, deyim, kültür, kullanım

Kalıbın Mantığı ve Doğuşu
"Ausziehen" fiili, Almanca'nın çok yönlü yıldızlarından biri. Düşün, aynı kelimeyle hem kıyafet çıkarıyorsun hem de evden taşınıyorsun! Nasıl mı? İşte bu, Almanca'nın zenginliği... Kökene inersek, "aus" ön ekiyle "ziehen" fiilinin birleşiminden doğmuş bir kelime. Bu birleşim, "bir şeyi dışarı çekmek" gibi bir anlam kapısı açıyor. Bu yüzden bazen bir gömleği çıkarıyorsun, bazen de tüm evini dışarı taşıyorsun. Şimdi biraz daha detaya inelim...

Günlük Hayattan Senaryolar
"Ausziehen" kelimesi günlük hayatta sıkça karşımıza çıkar. Sabah işe gitmeden önce "Ich ziehe meine Jacke aus" (Ceketimi çıkarıyorum) derken, akşam eve döndüğünde "Ich bin gestern aus meiner alten Wohnung ausgezogen" (Dün eski evimden taşındım) diyebilirsin. Gelecek planların varsa, "Ich werde nächstes Jahr ausziehen" (Gelecek yıl taşınacağım) diyerek de kullanabilirsin. Bir de şu var: Arkadaşınla konuşurken "Ziehst du dich bitte aus?" (Üstünü çıkarır mısın?) diyerek samimi bir dil kullanırsın ama patronunla konuşurken fazla samimi olmamak adına "Könnten Sie bitte Ihren Mantel ausziehen?" (Montunuzu çıkarabilir misiniz?) demen daha uygun olur. İşte böyle, her duruma ve kişiye göre ayarlamalar yaparak kullanmak en doğrusu.

Kültürel Püf Noktaları ve Nüanslar
Almanya'da "ausziehen" kullanırken dikkat etmen gereken birkaç kültürel nüans var. Mesela, birine "ausziehen" demek bazen yanlış anlaşılabilir. "Abi bak şimdi..." dedirten durumlardan biri, bu kelimeyi yanlış yerde kullanmak. Mesela, bir toplantı sırasında "Ich ziehe aus" (Taşınıyorum) demek yerine, "Ich ziehe mich um" (Üstümü değiştiriyorum) demek istersen ama yanlışlıkla karıştırırsan, ortam bir anda tuhaflaşabilir! Ayrıca "ausziehen" ile benzer, ama farklı anlamlar taşıyan kelimeler de var: "umziehen" (taşınmak) ve "abziehen" (çıkarmak). "Umziehen" daha "Almancı" durur çünkü direkt eyleme odaklanır. Ama hepsinin ortak noktası, bir tür hareketi ifade etmeleridir. Özetle, "ausziehen" çok yönlüdür ama dikkatli kullanmak şart. Düşün bir, aynı kelimeyle hem kıyafet hem ev değiştirmek... Almanca'nın bu kadar renkli olması işte tam da bu yüzden!

Siz bu deyimi ilk duyduğunuzda ne anlamıştınız? Komik bir anınız varsa dökülün bakalım 👇

Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:

Almanca "Werbung" Nedir, Ne Anlama Gelir?
Almanca "annehmen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca "abhängen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca "anfangen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca "anziehen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?

<-- AlmancaForum -->

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst Alt